Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη στο Καστρί και λογοδοσία του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας. Σε πρόγραμα ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας το ΚαστρίΜε πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Μανώλη Σκαντζού και του Προέδρου του Tοπικού Διαμερίσματος Καστρίου Γρηγόρη Κατρή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Αυγούστου συγκέντρωση ενημέρωσης και συζήτησης για θέματα του Δήμου, στο Καφενείο του Αργύρη στο Καστρί.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται ή είναι σε εξέλιξη στο Δήμο όπως το λιμάνι στο Παράλιο Άστρος και ο βιολογικός καθαρισμός σε χωριά μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το Καστρί και ο Άγιος Πέτρος....

Ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του σε θέμα καθημερινότητας αναφέροντας ότι για τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών δαπανώνται ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα εισπραττόμενα τέλη ενώ χαρακτήρισε νοικοκυρεμένο το δήμο και από τους πιο καθαρούς της χώρας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος ανέφερε πως η έλλειψη προσωπικού και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας τα οποία αντιμετωπίζονται με τον περιορισμό της σπατάλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με έκθεση των ορκωτών λογιστών οι δαπάνες το 2011 μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα καθημερινότητας ο κ. Σκαντζός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα λειτουργήσει πενταψήφια γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας όπου οι δημότες θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα και τα παράπονα τους.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος έδωσε το λόγο σε ειδικό συνεργάτη του ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρόθεση του δήμου είναι να εντάξει τον οικισμό του Καστρίου (πρώην κοινότητα Αγίου Νικολάου) σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ με τον τίτλο «Πράσινες Κοινότητες » τα οποίο είναι 100% χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και παρεμβάσεις στους εξείς τομείς:

1. Κτιριακός τομέας

Επειδή τα κτίρια του Καστρίου χρονολογούνται στην πλειοψηφία τους προ του 1960 (σύμφωνα με την απογραφή του 2001 επί συνόλου 412 κατοικιών 300 περίπου κατοικίες είναι προ του 1960) παρατηρείται έλλειψη ή ανεπαρκή θερμομόνωση και προτείνεται τοποθέτηση θερμομόνωσης στις κατοικίες, αλλαγή κουφωμάτων και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όσες κατοικίες δεν διαθέτουν. Με αυτές τις τρεις ενέργειες επιτυγχάνεται εξοικονόμησης ενέργειας κατά 42% σε πετρέλαιο, 62% σε ηλεκτρική ενέργεια και 46% σε κατανάλωση ξύλου για τη θέρμανση των κατοικιών. Να σημειώσουμε ότι για την υλοποίηση της παραπάνω δράσης απαιτείται κάποια κινητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τη συλλογή υπεύθυνων δηλώσεων και πληροφοριών για τις κατοικίες τους (π.χ ότι δεν περιλαμβάνουν αυθαιρεσίες)

2. Δημοτικός Φωτισμός

Για το δημοτικό φωτισμό στο Καστρί προτείνεται μια δέσμη ενεργειών στοχευμένες τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του χωριού.
Η πρώτη ενέργεια είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων και φωτιστικών τα οποία θα προσφέρουν αφενός καλύτερο και ποιοτικότερο επίπεδο φωτισμού στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους και αφετέρου θα συμβάλουν σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 44%.

Τηλεθέρμανση

Το Καστρί εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης (ορεινή περιοχή, υψόμετρο 940 μέτρα) αντιμετωπίζει κάθε χρόνο δριμύ χειμώνα με αποτέλεσμα η ετήσια δαπάνη θέρμανσης να είναι δυσβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό. Η θέρμανση των κατοίκων καλύπτεται είτε με συστήματα κεντρικής θέρμανσης είτε με ξυλόσομπες και τζάκια ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και ηλεκτρικές θερμαντικές σόμπες.
Η πρόταση του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με την τοποθέτηση κεντρικής μονάδας τηλεθέρμανσης εντός του οικισμού ή οποία θα λειτουργεί κυρίως με βιομάζα και θα καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε θέρμανση. Η διανομή νερού ή ατμού θα γίνεται μέσω δικτύων. Η τηλεθέρμανση θα παρέχεται στους κατοίκους σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή καθιστώντας το χωριό πιο ελκυστικό για μόνιμη κατοικία. Πέρα από την πλήρη απεξάρτηση των νοικοκυριών από το πετρέλαιο, σημειώνεται ακόμα 75% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός από την προσφερόμενη θερμότητα υπάρχει η δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του Καστρίου ικανοποιώντας την απαίτηση για μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα από τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο θα καλύπτουν μέρος του κόστους της τηλεθέρμανσης ενώ η παρέμβαση αυτή θα δημιουργήσει τουλάχιστον πέντε θέσεις εργασίες.

Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την πρόθεση του Δήμου να εντάξει το Καστρί στο πρόγραμμα των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» . Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται μόνο με καλές προθέσεις. Απαιτείται το ενδιαφέρον και η ενεργός συμμετοχή όλων των Καστριτών και πρώτα απ΄όλα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών του Καστρίου είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι στο χωρίο είτε όχι να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Καστρίου, Γρηγόρη Κατρή προκειμένου να πάρουν και να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παραεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Μετά την ενημέρωση του Δημάρχου και την παρουσίαση του προγράμματος από τον ειδικό συνεργάτη του το λόγο πήραν αρκετοί Καστριτοχωρίτες οι οποίοι έθεσαν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας όπως η υπερβολική αύξηση των τελών ύδρευσης, η αδιαφάνεια στη λειτουργία των κληροδοτημάτων του Καστρίου, η διακοπή του νερού στους καλοκαιρινούς μήνες για τον καθαρισμό των δεξαμενών και ο πλημμελής καθαρισμός των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων.

Από την πλευρά μας αναφερθήκαμε σε δύο θέματα :
α. Ζητήσαμε από το δήμαρχο να μας πει τη θέση του δήμου για το κτίριο του Γυμνασίου Καστρίου το οποίο από πέρσι παραμένει κλειστό και
β. Προτείναμε την ασφαλτόστρωση του δρόμου Ωριάς- Μαλεβής μήκους 5 χιλιομέτρων το οποίο θα φέρει πιο κοντά το μοναστήρι στα Καστριτοχώρια και θα δώσει τη δυνατότητα στους προσκυνητές που κινούνται με Ι.Χ αυτοκίνητα να περνούν μέσα από το Καστρί να γνωρίζουν και τα υπόλοιπα Καστριτοχώρια και να φτάνουν πολύ πιο σύντομα στη Μαλεβή.
Για το Γυμνάσιο ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπαρχει πρόταση για αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση του κτιρίου αλλά δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε καμιά ενέργεια πριν διαβουλευθεί με την τοπική κοινωνία.
Για το θέμα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Ωριάς- Μαλεβής επικαλέστηκε την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την έλλειψη χρημάτων αλλά σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εξετάσει το αίτημα στα πλαίσια ευρύτερης μελέτης για το Φράγμα του Τάνου το οποίο προβλέπεται να γίνει – αν γίνει- στην περιοχή απ΄όπου διέρχεται ο συγκεκριμένος δρόμος.


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση1 σχόλιο:

 1. Το νοικοκυριό

  Η Χώρα η δική μας, μου φαίνεται πως μοιάζει, με το νοικοκυριό, που ο νοικοκύρης λείπει, που και η κυρά του, θέλει και αυτή, την καλοπέραση της.

  Αυτή!...Πιάνει ψωνίζει βερεσέ σε όλα τα μαγαζιά του χωριού.

  Πηγαίνει και στην χώρα!...
  Και όποιος και όσα και όπου, ότι της δίνουνε παίρνει. Και για την καλοπέραση της, λουκούμια, καραμέλες παίρνει μπόλικες, για αυτή και τα παιδιά της....

  Για να χορτάσει την κοιλιά της!... μοιράζει και στην γειτόνισσά της!...
  Τα παιδιά, σαν τσαπώσανε και αυτά λιγάκι, δεν τα έμαθε τις κότες να ταΐζουν, αυγά για να γεννάνε, αλλά τα συμβούλευε από τα δανεικά, τα αυγά, να φάνε!

  Βγήκαν και αυτά στην πιάτσα, στην αγορά, στα μαγαζιά, και όπως ήσαν κακομαθημένα, με το κιτάπι ψωνίζανε αδιακρίτως, για να φάνε, χωρίς να ξέρουνε στον ποιόν, που, τα πόσα και γιατί χρεωστάνε.

  Έτσι περνούσαν στο νοικοκυριό, την ζωή τους, για την ευχαρίστηση τους, στην τεμπελιά, στην καλοπέραση, στην ραθυμία, χωρίς στην δουλειά, για προκοπή, καμία προθυμία!..

  Ήρθε η ώρα, που οι χρεοφειλέτες έστειλαν στον νοικοκύρη το λογαριασμό και αυτός τραβάει τα μαλλιά του.... Εχάθηκε η λαλιά του...

  Το πώς τώρα να θρέψει τα παιδιά του;...

  Δεν ξέρει από το που να αρχίσει... Σε ποιόν, το τι, τα πόσα να πληρώσει;...

  Το πως τα κακά αυτά να διορθώσει;...Να διώξει... Το νοικοκυριό του να γλιτώσει;...

  Και μόλις το ένα χρέος, ξεχρεώνει, το άλλο, αμέσως ξεφυτρώνει, σαν την λερναία Ύδρα, που όλοι τους την είδαν...Μα κανείς δεν ζυγώνει... και ποιος την σκοτώνει;

  Που τώρα πια θεριώνει, του τραβάει και το παντελόνι!...

  Ποιος τώρα τον σώνει;...

  Που και αυτός τώρα έχει την Αχίλλειο φτέρνα;

  Στο νοικοκυριό, όλοι τους, δεν βάζουν φρένα!...

  Δεν έχει στην φαρέτρα, τα φαρμακερά τα βέλη!...Το τέρας να σκοτώσει!...Το νοικοκυριό να περισώσει...

  Και αυτό, το στοιχειό, χαμπάρι τον επαίρνει και τον περιπαίζει.

  Παίζει τώρα με αυτόνε το κρυφτούλι, για να γελάνε τριγύρω ούλοι!

  Τώρα που οι χωροφύλακες, τριγύρω, γύρο, μαζί με τους κλητήρες τριγυρνάνε και από τα στρεματιάτικα ακόμη, το μερδικό ζητάνε...

  Το δίνει, χωρίς να κρίνει και άκρη, τελειωμό δεν έχει, δεν βρίσκει. Το για να βρεθεί η άκρη, πρέπει να την λογαριάσει, να την καταγράψει, με το μολύβι στο τεφτέρι, το πόσα και το που χρωστάει και πως και πότε, το τι πληρώνει, για να ξεχρεώνει...

  Αμέσως, τώρα γρήγορα πρέπει να αποφασίσει, και αν έχουνε μείνει στο νοικοκυριό, αναχρικά, κεντήματα, ασημικά ,κιλίμια και κειμήλια από νωρίς, χωρίς να αργήσει, πρέπει να αρχίσει να πουλήσει!... χωρίς να τον πάρουνε χαμπάρι, γιατί από το σφυρί ο χρεοφειλέτης στο τζάμπα, θέλει να του τα πάρει.

  Και πρώτα, πρώτα, από όλα αυτά, την απόφαση να πάρει την μεγάλη, χωρίς λύπηση, χωρίς καμία χάρη, την σπάταλη νοικοκυρά πρέπει να διώξει ή να σκοτώσει, σαν θέλει τα παιδιά του, να γλυτώσει...

  Και προσοχή τώρα μεγάλη, αυτά να τα κάνει χωρίς ζάλη!...

  Μόνο το χώμα, την Γη, να κρατήσει!...Να μη πουλήσει!...

  Και από την αρχή με υπόληψη, για προκοπή να αρχίσει.

  Γιάννης Στ Βέργος {Γορτύνιος }

  Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 15 Οκτώβριος 2011 17:57 )

  ΑπάντησηΔιαγραφή