Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Πλατεία "Η Γεωργούλα" και η οικία του Δημάρχου Μαρινάκου στου Καράτουλα

 Η παλιά Πλάκα (που είναι σ΄αυτό εδώ το βίντεο) έχει σήμερα δώσει τη σκυτάλη σε άλλο διπλανό χώρο, με ανάλογη λειτουργία για τις νεότερες γενιές Καρατουλιάνων, που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αγαπούν τη γενέτειρα των γονέων τους και κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονται δίνοντας τη ζωντάνια και την πνοή τους στην πατρογονική κοιτίδα. Ονομάζεται πλατεία "Η Γεωργούλα", τιμής ένεκεν... από το βαπτιστικό  όνομα της Γεωργίας Ι. Λυμπέρη, η οποία δώρισε την ιδιόκτητη κατοικία της, που υπήρχε εκεί για να δημιουργηθεί ο χώρος.

Είναι μια όμορφα διαμορφωμένη πλατεία, που φιλοξενεί τους επισκέπτες του χωριού σε εορταστικές κυρίως μέρες και ειδικότερα κατά τις χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές ή καλοκαιρινές διακοπές. Στα δυτικά της πλατείας υψώνεται τριώροφο αρχοντικό κτίσμα, που σε παλιότερη  εποχή ανήκε  στην οικογένεια του Δημάρχου Δημητρίου Μαρινάκου. Ο γιος του Γεώργιος Μαρινάκος εκλέχτηκε Δήμαρχος Τανίας το 1903-1907. Πολύ νέος ακόμη είχε εγκατασταθεί στον Άγιο Νικόλαο, δίπλα στη βρύση του "Κατσιαντρή". Ήταν πατέρας του Ιωάννη Μαρινάκου, Εφέτη δικαστή στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος τα καλοκαίρια επισκεπτόταν το πατρικό του σπίτι μέχρι το τέλος της ζωής του.

Υ.Γ 1 Το κείμενο και ο πίνακας είναι από το βιβλίο ΤΑΝΙΑ ΟΔΟΣ (Οδοιπορικό στα Καστριτοχώρια) των Γιάννα Χάγια και Ηλιά Χαλκιά

ΥΓ2 Η οικία του Δημάρχου ανήκει σήμερα στην οικογένεια Ευαγγέλου Μίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου