Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Μαγική Πανσέληνος

Η πανσέληνος της 23ης Ιουνίου στα Καστιτοχώρια.
Φώτο: Σταματίνα Ποντίκη

Τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013- δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου-είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ρομαντικοί το βράδυ της 23ης Ιουνίου.

Το σούπερ-φεγγάρι έφτασε σε απόσταση «μόλις» 356.991 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, ενώ... η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η απόσταση Γης-Σελήνης αυξομειώνεται διαχρονικά, επειδή η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελαφρώς ασυμμετρική (ελλειπτική) και δεν διαγράφει έναν πλήρη κύκλο.

Κατά την ετήσια περιφορά του, ο δορυφόρος μας περιοδικά πλησιάζει πιο κοντά στη Γη, όμως περίπου μια φορά τον χρόνο συμβαίνει το περίγειο (η μικρότερη απόσταση από τη Γη) να συμπίπτει με την πανσέληνο. Σε αυτή την περίπτωση του λεγόμενου «σούπερ-φεγγαριού» με τη Σελήνη στο περίγειο, η πανσέληνος φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό,τι όταν η πανσέληνος λαμβάνει χώρα με το φεγγάρι στο απόγειο, δηλαδή στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη.

Το προηγούμενο φετινό περίγειο ήταν στις 26 Μαΐου 2013, όταν η Σελήνη ήταν 17 ημερών και η απόστασή της από τον πλανήτη μας ήταν 355.900 χιλιόμετρα, ενώ το επόμενο απόγειο θα είναι στις 7 Ιουλίου, οπότε η Σελήνη θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.800 χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου