Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΝΟΥ


Γράφει ο  γεωπόνος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τάνου &Μονής Προδρόμου Κυνουρίας, Χριστόφορος Νικολάου 

 Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλοι και μέλη του Συλλόγου γεια σας.

Οι κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες του ανθρώπου είναι τόσο παλιές όσο και η ιστορία του. Ένα μέρος αυτών των αναγκών εκφράστηκε και καλύφθηκε με τις θρησκευτικές γιορτές. Με πυρήνες τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια δημιουργήθηκε πλήθος τέτοιων γιορτών πολλές απ’ τις οποίες επιβιώνουν και σήμερα. Από απλά προσκυνήματα μέχρι πανηγύρια.

Στην περιοχή του Τάνου, την αγαπημένη μας γενέθλια γη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκκλησίες, τα εξωκλήσια και οι γιορτές τους γιατί οι πρόγονοί μας υπήρξαν κοινωνικοί και μερακλήδες άνθρωποι! Σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες και όλα τα ξωκλήσια γίνεται εσπερινός και λειτουργία όταν γιορτάζουν, σε πολλές περιπτώσεις δε γίνεται συνεστίαση ή και πανηγύρι, την παραμονή μετά τον εσπερινό ή ανήμερα μετά τη λειτουργία.

Φορείς, σύλλογοι, οικογένειες, παρέες αλλά και μεμονωμένοι αρκετές φορές άνθρωποι συντηρούν ή και αναβιώνουν αυτά τα έθιμα, καταβάλλοντας βέβαια πολύ κόπο και μεράκι.

Συμβάλλοντας με το δικό μας τρόπο στην ανάδειξη, διατήρηση αλλά και καλλιέργεια αυτών των ωραίων παραδόσεων, κάναμε μια καταγραφή και συντάξαμε ένα συνοπτικό εορτολόγιο – πανηγυρεολόγιο με τις βασικές σχετικές πληροφορίες. Το θέτουμε στη διάθεσή σας και... πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να συναντιόμαστε πιο συχνά αλλά και να στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν πολλοί συμπατριώτες μας να κρατήσουνε ζωντανά τα χωριά μας. Απώτερος στόχος του Συλλόγου μας είναι η συλλογική παρουσία μας σ’ αυτές τις γιορτές.

Χριστόφορος Νικολάου 
 Η εργασία αυτή όπως καταλαβαίνετε δεν έχει χαρακτήρα ιστορικής ή λαογραφικής έρευνας αλλά απλά ενημερωτικό. Ζητάμε συγνώμη για κάποια παράλειψη ίσως ή κάποιο λάθος, δεχόμαστε εξάλλου διορθώσεις και συμπληρώσεις, που θα αποτελούσαν και υλικό για μια συστηματικότερη τέτοια εργασία.

 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1 Πρωτοχρονιά, Αγίου Βασιλείου. Εξωκλήσι στο Μισορράχι.

7 Αγίου Ιωάννη. Α. Μονή Προδρόμου. Β. Ο ενοριακός ναός του Καράτουλα.

17 Αγίου Αντωνίου. Εκκλησία στο Καμινάρι, οικισμό των Κάτω Δολιανών.

18 Αγίου Αθανασίου. Εξωκλήσι στον Έλατο όπου οι Δραγαλεβίτες κάνουν το καλοκαιριάτικο αντάμωμά τους.

20 Αγίου Ευθυμίου. Εξωκλήσι στου Καράτουλα.

30 Τριών Ιεραρχών. Α. Εκκλησία στο Μελίσσι.Την παραμονή και ανήμερα γίνεται συνεστίαση. Β. Εκκλησία στα Προσήλια(Αρτσίνα). Την παραμονή γίνεται πανηγύρι.

 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

2 Υπαπαντής. Ο ενοριακός ναός της Πλατάνας. Την παραμονή και ανήμερα γίνεται συνεστίαση.

10 . Αγίου Χαραλάμπους. Το Μετόχι του Προδρόμου στο Στόλο.

11. Αγίου Βλάση. Εξωκλήσι στο Καστρί(βλέπε 30 Ιουνίου).

24. Εύρεσις τιμίας κεφαλής Προδρόμου.

 ΜΑΡΤΙΟΣ

25 Ευαγγελισμού. Α. Εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Ωριά(βλέπε Αγίας Μαρίνας, 17 Ιουλίου). Β. Εξωκλήσι στην Αγιασοφιά.

 ΑΠΡΙΛΙΟΣ

23 Αγίου Γεωργίου(Ή τη Δευτέρα του Πάσχα) Α. Ο ενοριακός ναός της Ωριάς. Β. Ο ενοριακός ναός του Ελαιοχωρίου. Γίνεται μεγάλη γιορτή με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γ. Ο ενοριακός ναός του χωριού Αγιώργης. Δ. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο. Ε. Εκκλησία στα Κάτω Δολιανά. ΣΤ. Προσκυνητάρι στην πλατεία του Καστρίου, στη θέση της παλιάς εκκλησίας του Αγιώργη.

 ΜΑΙΟΣ

2 Αγίου Αθανασίου. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο.

 5 Αγίου Εφραίμ. Εξωκλήσι στου Καράτουλα.

7 Εύρεσις τιμίου λειψάνου Οσίου Νείλου. Γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Οσίου από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου όπου φυλάσσεται, έως το ξωκλήσι του Οσίου Νείλου.

9 Μετακομιδή λειψάνων Αγίου Νικολάου. Α. Ο ενοριακός ναός του Αετοχωρίου(Γαλτενά). Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Β. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο.

21 Κωνσταντίνου και Ελένης. Α. Εξωκλήσι στο Μισορράχι. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Προσφέρονται εκτός των άλλων και παραδοσιακοί ντολμάδες με πρόβειο κρέας. Β. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο. Γ. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο. Δ. Εκκλησία στα Κάτω Δολιανά.

 ΙΟΥΝΙΟΣ

8 Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Θεοδώρου. Εξωκλήσι στο Μισορράχι. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι.

29 Πέτρου και Παύλου. Α. Ενοριακός ναός του χωριού Άγιος Πέτρος. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι στην πλατεία. Β. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο. Γ. Στον Αγιάννη του Καράτουλα γίνεται λειτουργία και ακολουθεί συνεστίαση.

30 Των Δώδεκα Αποστόλων. Υπάρχει εικόνα στο ξωκλήσι του Αγίου Βλασίου στο Καστρί όπου γιορτάζεται. Την παραμονή γίνεται συνεστίαση.

 ΙΟΥΛΙΟΣ

1 Αγίων Αναργύρων. Α. Εξωκλήσι στο Καστρί. Β. Εξωκλήσι στην Αγιασοφιά. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι.

7 Αγίας Κυριακής. Εξωκλήσι στο Καστρί.

17 Αγίας Μαρίνας. Υπάρχει εικόνα της στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Ωριά και συνήθως την παραμονή γίνεται συνεστίαση.

20 Προφήτη Ηλία. Α. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Β Εξωκλήσι στο Καστρί. Γ. Εξωκλήσι στο Μισορράχι. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι στο ξωκλήσι του Αγιοβασίλη. Δ. Εξωκλήσι στο Στόλο. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Ε. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι.

25 Αγίας Άννας. Α. Υπάρχει εικόνα της Αγιάννας στην Παναγία του Δραγουνιού(ενορία του Μισορραχιού) όπου και την εορτάζουν. Β. Νεότευκτος ναίσκος κοντά στη Μονή Προδρόμου.

26 Αγίας Παρασκευής. Α. Εκκλησία στο Καστρί. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Β. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο. Γ. Ναίσκος στην Κουμπίλα. Δ. Εξωκλήσι στα Κάτω Δολιανά. Ε. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο. Την παραμονή γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.

27 Αγίου Παντελεήμονος. Εξωκλήσι στο Καστρί. Την παραμονή γίνεται μεγάλο πανηγύρι. 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

6 Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Α. Εκκλησία στον οικισμό Αντζινέικα, στο Ξεροκάμπι. Την παραμονή γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Β. Εξωκλήσι στο Μισορράχι. Ανήμερα γίνεται συνεστίαση όπου προσφέρεται μπακαλιάρος και σκορδαλιά, σύμφωνα με πατροπαράδοτο έθιμο. Γ. Εξωκλήσι στην Πλατάνα. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι(προσφέρεται μπακαλιάρος)

15 Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Α. Ο ενοριακός ναός της Περδικόβρυσης(Παναγία η Τσερβασινή) Την παραμονή γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Β. Εκκλησία στον Άγιο Πέτρο. Γ. Ο ενοριακός ναός της Νέας Χώρας. Ανήμερα γίνεται συνεστίαση.

23 Απόδοση Εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μονή Μαλεβής. Γίνεται μεγάλο προσκύνημα.

29 Αποτομή κεφαλής Τιμίου Προδρόμου Α. Μονή Προδρόμου. Γίνεται μεγάλο προσκύνημα. Β. Ο ενοριακός ναός του Καράτουλα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη το Νηστευτή και τον γιορτάζουν στις 29 Αυγούστου(αντί της 2 Σεπτεμβρίου). Την παραμονή γίνεται πανηγύρι και ανήμερα συνεστίαση με νηστίσιμα(κουκιά).

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

6 Μονή Προδρόμου. Είναι η μεγάλη γιορτή του Μοναστηριού μας και γίνεται μεγάλο προσκύνημα και πανηγύρι.

8 Γενέσιον Της Θεοτόκου. Εκκλησία στο Δραγούνι(Παναγία η Δραγουνίσια).

14 Του Σταυρού. Α. Μονή Προδρόμου. Το μικρό πανηγύρι στο Μοναστήρι μας. Β. Εκκλησία στο κοιμητήριο του Αγίου Πέτρου.

17 Αγίας Σοφίας. Ο ενοριακός ναός της Αγιασοφιάς. Την παραμονή γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

26 Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εξωκλήσι στο Καστρί.

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

9 Αγίου Νεκταρίου. Εξωκλήσι στα Κάτω Δολιανά.

26 Αγίου Δημητρίου. Α. Ο ενοριακός ναός του Έλατου. Β. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο. Γ. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο.

 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1 Αγίων Αναργύρων. Εξωκλήσι στο Καστρί.

8 Των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Η εκκλησία στον οικισμό Κότρωνα της Νέας Χώρας. Μετά τη λειτουργία γίνεται συνεστίαση.

9 Του Αγίου Νεκταρίου. Εξωκλήσι στα Κάτω Δολιανά.

12 Του Οσίου Νείλου. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο.

30 Του Αγίου Ανδρέα. Εξωκλήσι στο Καστρί.

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

5 Αγίου Σάββα. Προσκυνητάρι - σπήλαιο στην Αγιασοφιά.

6 Αγίου Νικολάου. Α. Ο ενοριακός ναός του Καστρίου. Β. Ο ενοριακός ναός του Αετοχωρίου. Γ. Εξωκλήσι στα Κάτω Δολιανά.

 ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Αγίων Θεοδώρων. Εξωκλήσι στο Μισσοράχι.

ΠΑΣΧΑ Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζεται η Λαμπρή στα χωριά μας. Πάσχα των Ελλήνων! Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην περιφορά του επιταφίου στο Καστρί με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του χωριού.

Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Λαμπρής. Α. Ενοριακός ναός του Μισορραχιού(Παναγία η Μισορραχιώτισα) Γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει το παλιό πανηγύρι που γινότανε ανήμερα. Β. Ενοριακός ναός του Στόλου. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Γ. Εκκλησία στον Έλατο.

Της Αναλήψεως(Ημέρα Πέμπτη, 39 ημέρες μετά το Πάσχα). Α. Εκκλησάκι στο κοιμητήριο της Περδικόβρυσης. Β. Εξωκλήσι στον Άγιο Πέτρο.

Της Αγίας Τριάδος(Την Κυριακή της Πεντηκοστής) Α. Εκκλησία στη Βάθηα. Την παραμονή γίνεται πανηγύρι. Β. Εξωκλήσι στο Καστρί. Δ. Εξωκλήσι στο Ελαιοχώριο.

Αγίου Πνεύματος(Ημέρα Δευτέρα, μετά την Πεντηκοστή) Α. Στον Αγιάννη του Καράτουλα γίνεται μετά τη λειτουργία συνεστίαση. Γ. Εικόνα στην Παναγία της Νέας Χώρας όπου εορτάζεται και γίνεται ανήμερα συνεστίαση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου