Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Αρχειακό Υλικό του Δημοτικού Σχολείου Καράτουλα


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου "Άγιος Ιωάννης" Γιάννης Παναγιωτούρος, έψαξε και βρήκε αρχειακό υλικό από τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας.

Πρόκειται για σημαντικά έγγραφα- κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς- από την μελέτη των οποίων παρακολουθούμε την εξέλιξη του σχολείου από την ίδρυσή του, που με βάσει το αρχειακό υλικό έγινε το έτος 1921 έως το κλείσιμό του, το 1975.

Παραθέτουμε ενδεικτικά δύο αρχεία από το υλικό:

Το πρώτο έχει να κάνει με πρακτικά από το σχολικό έτος  1936-37, με δάσκαλο τον Καστρίτη ιερέα Ευάγγελο Παπαγεωργίου τα οποία αναφέρονται σε δημοπρασία που έγινε  στον Άγιο Νικόλαο (σημερινό Καστρί) και αφορούσε εξωτερικό αμμοκονίαμα (σοβάτισμα) και εσωτερικό/εξωτερικό υδροχρωματισμό. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά η δημοπρασία είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιουλίου 1937, ανεβλήθη όμως λόγω της άφιξης του Νομάρχη  και επαναλήφθηκε  στις 18 Ιουλίου 1937. Για να δείτε τα πρακτικά πατήστε εδώ.

Το δεύτερο αρχείο περιλαμβάνει πρωτόκολλο με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 1975 το οποίο οριστικοποιεί και τυπικά το κλείσιμο του σχολείου. Πρόκειται για πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής με το οποίο ο τελευταίος δάσκαλός μας Θανάσης Παπαγεωργίου παραδίδει στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καστρίου Σπύρο Καραβασέλα το αρχείο και την κινητή περιουσία του σχολείου μας. Δείτε το πρωτόκολλο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου