Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Κείμενο του Θανάση Βαλτινού στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022

Μια ακόμη διάκριση και αναγνώριση του έργου του σπουδαίου Καρατουλιάνου Θανάση Βαλτινού του κορυφαίου και πολυβραβευμένου πεζογράφου και συγγραφέα σεναρίων για τον κινηματογράφο, ο οποίος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2008 και το 2016 διετέλεσε πρόεδρός της. 

Η Επιτροπή των Πανελλαδικών Εξετάσεων επέλεξε για το ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ κείμενο του Θανάση Βαλτινού από τη σειρά Διηγημάτων "Επείγουσα ανάγκη ελέου"

Παραθέτουμε το κείμενο: 

 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 

Προεισαγωγικά θα σας πω την ιστορία του ταγαριού*. Το βρήκα καταχωνιασμένο σε μια παλιά κασέλα. Κι αυτή από το χωριό. Όταν το έδειξα της μαμάς μου γέλασε. Στα φοιτητικά της χρόνια το χρησιμοποιούσε ως τσάντα. Ήταν άβολο γι’ αυτήν τη δουλειά αλλά ήταν τότε της μόδας. Εξέφραζε οικολογικές ανησυχίες επίσης. Μου λέει να το πας της γιαγιάς σου. Ήθελε προφανώς να το ξεφορτωθεί. Δεν ξέρω τι μπορεί να της θύμιζε. 
 Η γιαγιά μου επιμένει να ζει στο χωριό. Στο σπίτι της έχει θερμοσίφωνα και τηλεόραση. Την επισκέφτηκα στις διακοπές του Πάσχα. Έχω το όνομά της και είμαι η αδυναμία της. Της έδειξα το ταγάρι και συγκινήθηκε. Το είχε φτιάξει η δική της μαμά στον αργαλειό. Ήταν μέρος της προίκας της. «Πράγματα για μια ζωή» σχολίασε. Φυσικά έκανε λάθος στο μέτρημα. Ήδη το ταγάρι είχε χρησιμοποιηθεί από τρεις γενιές. Ήταν βαμμένο με φυτικές βαφές και είχε ωραία λαμπερά σχέδια. Μου διηγήθηκε τα νυχτέρια** που έκαναν τότε υφαίνοντας στον αργαλειό με το φως του λυχναριού. Η μαμά της. Τα έλεγε αυτά με νοσταλγία. Η γιαγιά. Εν τω μεταξύ η ώρα πλησίαζε εννιά και αντανακλαστικά είχε ανοίξει την τηλεόραση για τις ειδήσεις. Της λέω γιαγιά γιατί δεν έρχεσαι να μείνεις μαζί μας στην Αθήνα. – Γιατί τι θα έχω παραπάνω εκεί; 

 * ταγάρι: είδος τσάντας 
 ** νυχτέρι: εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας 

 [Θανάσης Βαλτινός, Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα, Εστία, Αθήνα 2016, σσ. 41, 42]. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου