Λίγο πριν την επανάσταση του ΄21 εξαθλιωμένοι κάτοικοι της περιοχής του Καστρίου της Κυνουρίας εξαγριωθέντες από τις ενέργειες των μοναχών κι από τη συσσώρευση μεγάλου πλούτου στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, έκαναν το αυτονόητο: πήραν τα κτήματα, τις ελιές και τα αιγοπρόβατα της μονής και τα ιδιοποιήθηκαν.
Ο τότε μητροπολίτης Άργους και Ναυπλίας, Ιερόθεος, ενημέρωσε τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, του οποίου ζήτησε την υποστήριξη. Τότε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε φοβερό αφορισμό εναντίον των εμπλεκομένων κατοίκων επτά χωριών της περιοχής και συγκεκριμένα των: Αγίου Νικολάου, Έλατου, Καράτουλας, Μεσορράχης, Νέας Χώρας , Περδικόβρυσης και Ωριάς.
Και φτάνουμε στο 2005...
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας απευθυνθείς προς την αυτού Παναγιότητα, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, εζήτησε από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον να αρθή ο αφορισμός κατά των κατοίκων του Καστρίου.
Το έγγραφο του Μητροπολίτη μας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Οι σημερινοί επίγονοι των ανωτέρω εξαγριωθέντων επί Τουρκοκρατίας και ασεβησάντων προς την μονήν κατοίκων της περιοχής του Καστρίου, βαρέως φέροντες τον εν λόγω αφορισμόν, εζήτησαν παρά του σεβασμιωτάτου κ.κ. Αλεξάνδρου να μεριμνήσει, ώστε να αρθεί ο αφορισμός. »
Ο δε Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αποδεχθείς την παράκλησιν του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας κ.κ. Αλεξάνδρου προέβη εις την άρσιν του αφορισμού και εις την συγχώρεσιν των παραπτωμάτων τόσον των τεθνεώντων όσον και των επιζώντων κατοίκων της περιοχής του Καστρίου Κυνουρίας.
ΠΗΓΕΣ: 1. Γιάννα Χάγια
2. «Αλιεύς», περιοδικό της μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, αρ. 250
Y.Γ. Η άρση του αφορισμού έγινε τον Αύγουστο του 2005
Ενημέρωσε τον Προκαθήμενο . . . ότι πρέπει να επαναληφθεί . . . γιατί μέχρι τώρα δεν είδαμε φως . . . ! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γκαντεμια θέλει άλλα 200 χρόνια να φύγει...
ΑπάντησηΔιαγραφή