Παρουσίαση του βιβλίου της δασκάλας Αρετής Καβάσαλη Αναστασοπούλου με τίτλο «Ξενιτεμένα μου πουλιά» έγινε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Καστρίου.
Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο σύλλογος Καστριτοχωριτών Αττικής, συντόνισε η πρόεδρός του Γιώτα Χαλούλου
Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν οι:
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο αιδεσιμότατος Γιάννης Νικολάου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καστρίου Γρηγόρης Κατρής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστριτών Τριπόλεως Αντώνης Καραπάνος και η γιατρός Ελένη Ραμόγιαννη,
Η συγγραφέας με το σύζυγό της και τους ομιλητές της παρουσίασης
---------------------------------------------
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστριτών Τριπόλεως Αντώνης Καραπάνος παραδίδει στη συγγραφέα τιμητική πλακέτα
Στο τέλος της εκδήλωσης ο σύλλογος Καστριτοχωριτών Αττικής πρόσφερε ποτά και αναψυκτικά
---------------------------------------------
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της δασκάλας Αρετής Καβάσαλη Αναστασοπούλου με τον τίτλο «Ξενιτεμένα μου πουλιά» έχει κεντρικό του θέμα τη μετανάστευση και τον απόδημο ελληνισμό του Καστρίου. Ανατρέχει στην τοπική μας ιστορία και φτάνει στο σήμερα με αφετηρία τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τότε που οι πρώτοι Καστρίτες μετανάστες έφτασαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης αντλεί πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, έγγραφα και ντοκουμέντα για την δράση των μεταναστών της προπολεμικής περιόδου, την ίδρυση του Συλλόγου Καστριτών Σικάγου « Ο Άγιος Γεώργιος» την ογδοντάχρονη πορεία του στο χρόνο και τη σπουδαία προσφορά του προς το Καστρί με την χρηματοδότηση έργων όπως το Γυμνάσιο, το Νοσοκομείο, η εκκλησία και το υδραγωγείο.
Στη συνέχεια το βιβλίο κινείται χρονικά στις δεκαετίες του 50 και του 60 όταν ξεσπά το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα που θα ερημώσει αργά αλλά σταθερά τα χωριά μας. Μέσα από φωτογραφίες, αφηγήσεις, περιγραφές και επιστολές απλών ανθρώπων αλλά και βιώματα της ίδιας της συγγραφέα μαθαίνουμε για μια εποχή που σημαδεύτηκε από την πίκρα του αποχωρισμού και της ξενητιάς. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει στιγμές και γεγονότα από τη καθημερινότητα της κοινωνίας του μεταπολεμικού Καστρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου