Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Γιορτή φαραγγιών 2012 στη Σίταινα Αρκαδίας


Με πλούσιες δραστηριότητες, έντονη δράση και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή των Φαραγγιών στη Σίταινα Αρκαδίας.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, από τις 18 έως 20 Μαΐου, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο των φαραγγιών του Βρασιάτη και τα πολιτιστικά μνημεία του οικοσυστήματος, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εικόνες...

να ενημερωθεί για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον Πάρνωνα, να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να διασκεδάσει με χορούς και μουσική. Οι δραστηριότητες για τους επισκέπτες περιλάμβαναν μεταξύ άλλων διαμονή σε σκηνές στο ύπαιθρο και στο παλιό σχολείο της Σίταινας, εθελοντικές δράσεις, πεζοπορίες, κατάβαση φαραγγιών (Canyoning), river trekking κ.α.
Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετείχε δυναμικά τόσο στην οργάνωση όσο και τις εκδηλώσεις, με διάνοιξη, καθαρισμό και σήμανση της πεζοπορικής διαδρομής που διαπερνά το φαράγγι του Λούλουγγα καθώς και με ενημερωτική παρουσίαση για το κοινό με θέμα «Φαράγγια: οι όμορφες ρυτίδες της γης. Η περίπτωση του φαραγγιού του Λούλουγγα».
Τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων, Πεζοπορικών Ομίλων, Σπηλαιολογικών Ομάδων και Σχολών Αναρρίχησης από όλη την Ελλάδα, έδωσαν με την παρουσία τους και τον ενθουσιασμό τους μηνύματα ελπίδας κι αισιοδοξίας για την ανάδειξη, αξιοποίηση και προοπτική των φαραγγιών του Βρασιάτη και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από τις ομορφιές των φαραγγιών όσο και από τη φιλοξενία των κατοίκων της Σίταινας.
Είναι βέβαιο πως ο μαγευτικός και δυναμικός κόσμος των Φαραγγιών του Βρασιάτη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του τόπου μας, που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας
Πληροφορίες: Πανταζή Κατερίνα
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Θέμα: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΤΑΙΝΑ
Ο ΠΟΑ, έχοντας δηλώσει την ενεργή υποστήριξή του στη δεύτερη γιορτή φαραγγιών στη Σίταινα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις με 43 μέλη του.
Η υπέροχη φύση του Βόρειου Πάρνωνα, τα φιλόξενα χωριά και το δαιδαλώδες ανάγλυφο των φαραγγιών του Βρασιάτη προσελκύει συχνά τον σύλλογό μας στην περιοχή, μια περιοχή που ανακαλύπτουν και επισκέπτονται όλο και περισσότεροι Έλληνες και όχι μόνο.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου πεζοπορική κατάβαση των φαραγγιών του Λούλουγκα και της Ζαρμπάνιτσας με συμμετοχή 11 ατόμων, η οποία διήρκεσε 7 ώρες. Στα περισσότερα τμήματα των δύο φαραγγιών υπήρχε νερό, κάτι που έκανε την κατάβαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη, βοηθούντος και του καιρού.Την Κυριακή 20 Μαΐου ο ΠΟΑ πραγματοποίησε την προγραμματισμένη του κατάβαση στο τεχνικό φαράγγι της Λεπίδας, με καταβάσεις σε καταρράκτες οι δύο μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι ύψους 40 και 70 μέτρων Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη ομαδική κατάβαση που έχει γίνει στους καταρράκτες της Λεπίδας, μιας και συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 40 άτομα.
Κατά την κατάβαση έγινε βελτίωση της ασφάλισης, κάτι που ήταν απαραίτητο εδώ και πολύ καιρό ώστε οι καταβάσεις με χρήση σχοινιών να πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια. Συνολικά τοποθετήθηκαν 13 νέες ανοξείδωτες πλακέτες με βιομηχανικά βύσματα.
Στα πλαίσια της υποστήριξης της γιορτής των φαραγγιών, συμμετείχε στις εκδηλώσεις η σε εξέλιξη 12η σχολή κατάβασης φαραγγιών του ΠΟΑ (σχολή β' επιπέδου / αυτονόμων) αποτελούμενη από 12 μαθητές. Το Σάββατο οι μαθητές της σχολής έκαναν εκπαίδευση σε τεχνικές χρήσης σχοινιών στην πλατεία της Σίταινας και την Κυριακή συμμετείχαν στην κατάβαση του φαραγγιού της Λεπίδας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας.

Θέμα: Γιορτές Φαραγγιών 2012
Για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και στην επιτυχία των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που έλαβαν χώρα κατά το τριήμερο της Γιορτής των Φαραγγιών 2012, από 18/5 έως 20/5 στη Σίταινα, ευχαριστούμε θερμά:
 Το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού για την άριστη συνεργασία.
 Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, για την υποστήριξή του.
 Τους Ορειβατικούς Συλλόγους, Πεζοπορικούς Ομίλους και ομάδες, τους σπηλαιολόγους, τις Σχολές Αναρρίχησης, την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, για τη συμμετοχή τους.
 Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Άστρους.
 Το μουσικό συγκρότημα «Μουσαγέτες».
 Τον shef κ. Παινέση Ιωάννη.
 Την κ. Παναγέα Μαρία και κ. Παινέση Δημήτριο, «Μαλεβός».
 Τα καταστήματα της περιοχής, για τις προσφορές τους.
 Τις γυναίκες της Σίταινας που ετοίμασαν το ψωμί, τα παξιμάδια και τις καταπληκτικές παραδοσιακές συνταγές.
 Τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, που προσέφεραν για μια ακόμη φορά, με διάθεση και μεράκι, τη βοήθειά τους.
 Τους κατοίκους της Σίταινας, για την υψηλή φιλοξενία.
 Τους εκατοντάδες επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τη διάρκεια του τριημέρου.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και τον αγώνα του για την προβολή κι αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του οικοσυστήματος των φαραγγιών του Βρασιάτη.
Θα επιδιώξει τη συνεργασία με τα γειτονικά χωριά και τους αρμόδιους φορείς, για την επίτευξη των κοινών στόχων μας. Η πολυσύνθετη δυναμική αυτών των φαραγγιών είναι βέβαιο πως δίνει ελπίδα και προοπτική όχι μόνο για το χωριό μας αλλά και για τον Άγιο Ανδρέα, το Κορακοβούνι, τον Πραστό, την Καστάνιτσα, τον Πλάτανο, το Χάραδρο, τον Αγιάννη καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου