Τρίτη 8 Μαΐου 2012

H γιορτή του Αγίου Νείλου στον Άγιο Πέτρο


Γράφει ο Ιερεύς Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας

Η Κωμόπολη του Αγίου Πέτρου της Κυνουρίας έχει την εξαιρετική χαρά και ευλογία να έχει δύο μέγιστα προσκυνήματα και να σεμνύνεται εκ της χάριτος της Παναγίας της Μαλεβής, που βρίσκετε πλησίον του Αγ. Πέτρου, αλλά και αυτήν την μυροβλήζουσα χάρη, του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στον ευλογημένο αυτό τόπο...



Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 7ης Μαΐου 2012, πλήθος προσκυνητών, νέων ανθρώπων της μαθητιώσας νεολαίας, των Ενοριτών των δύο Ενοριών του Αγίου Πέτρου κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, στον οποίο προεξήρχε και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, συλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχη μας, Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. < /P>
Τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στην εορτή του Αγίου, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Ιερείς των γύρω Αρχιερατικών Περιφερειών, ευλαβέστατοι Ιεροδιάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές εκ των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, λαμβάνοντας παραλλήλως και την Μυροβλήζουσα Θεία Χάρη του Αγίου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ομίλησε προς το πλήθος των τιμώντων τον Άγιο Νείλο αναφέροντας χαρακτηριστικά: « .Βρισκόμαστε εδώ στον ευλογημένο αυτό τόπο δια να εορτάσουμε ένα μυρίπνοω άνθος του Παραδείσου το οποίο ανέτειλε και άνθισε στο Αγιασμένο αυτό Χωριό του Αγίου Πέτρου της Κυνουρίας », συνεχίζοντας ανέφερε ότι « .Τελούμε την Θεία Λειτουργία σε αυτό τον περίλαμπρο Ιερό Ναό που ανοικοδόμησαν οι πρόγονοί σας, προς τιμή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Ναός ο οποίος φιλοξενεί το Λείψανο το υ Αγίου Νείλου του Μυροβλύτη, καθώς και την Θαυματουργή Ιερά Εικόνα του, η οποία προσκυνείτε καθημερινά εκ του πλήθους ευσεβών Χριστιανών μας.», κλείνοντας υπενθύμισε προς πάντας ότι «.Έχουμε μια μεγάλη κληρονομιά, αλλά παράλληλα και μια μεγάλη ευθύνη προς τον Άγιο Νείλο, πρέπει πάντες να ομοιάσουμε σε αυτόν και πρωτίστως να καυχόμαστε αδιαλείπτως για το Πανάγιο Αρκαδικό αυτό Βλάστημα.»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του Οσίου Πατρός Νείλου του Μυροβλύτου, εντός του χωριού, ακριβώς στα βήματα που περπάτησε ταπεινά τα πρώτα του χρόνια ο Άγιος στον τόπο που γεννήθηκε.


Κατά την ώρα της απολύσεως της Ακολουθίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, αφού ευχαρίστησε τον καθ' όλα Άξιο συμπατριώτη μας, Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ για την συμμετοχή του στην πανήγυρη του Αγίου, απευθυνόμενος προς τους ευσεβείς Χριστιανούς τους παρότρυνε να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη και την ευλογία που τους προσφέρει απλόχερα ο Άγιος Νείλος, ζητώντας ταπεινά να πλησιάσουν τον έναν και μοναδικό αληθινό Κυβερνήτη του κόσμου, τον Πανάγαθο Θεό, έτσι ώστε να ριζώσει στις καρδίες όλων, ΘΕΟΣ και ΕΛΛΑΔΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «...Ζούμε μια εποχή συγχύσεως των φρενών. ξημέρωσαν για την Ελλάδα μας πρωτόγνωρες ημέρες, . ανοικοδομούμε οι νεοέλληνες τον δικό μας πύργο της Βαβέλ. έναν πύργο αντίδρασης, ασυνεννοησίας, εγωπάθειας, έναν πύργο με προδιαγεγραμμένη την πορεία του, την πορεία της καταστροφής, πορευόμαστε οι Έλληνες ακυβέρνητοι πλέον προς τον γκρεμό, η Ελλάδα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, της Λαμπρής Ιστορίας, των Ορθοδόξων Χριστιανών, των Ηρωικώς Πεσόντων υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, έγινε το θύμα μιας στημένης, κακόβουλης εξωτερικής πολιτικής και ενώ έπρεπε να είμαστε εμείς αυτοί που δίνου ν τα φώτα στους άλλους λαούς όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας, σερνόμαστε πίσω από τους τελευταίους ευρωπαίους, είμαστε επιβάτες σε ένα καράβι χωρίς καπετάνιο που οδηγείτε στα βράχια. Απελακτίσαμε τον θεό, όπως ακριβώς αναφέρει η ιστορία για τον λαό του Ισραήλ, .έφαγε ο Ισραήλ, επαχύνθει ο Ισραήλ και απελάκτισε τον Θεό.».



Τέλος σαν επισφράγισμα των ως άνω υπενθύμισε ότι έχουμε τον τρόπο να σωθούμε μιας και είμαστε παραλήπτες της μεγάλης αυτής κληρονομιάς του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως, άλλα και τόσων εκατομμυρίων Αγίων και Μαρτύρων της Πίστεώς μας, το μόνο που χρειάζεται είναι το ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ.
« ΣΤΟΦΗ λοιπόν όλοι,
ΣΤΡΟΦΗ προς τον ΘΕΟ,
ΠΙΣΤΗ προς τον ΑΓΙΟ ΝΕΙΛΟ
ΣΕΒΑΣΜΟ προς την ΠΑΤΡΙΔΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! » .


Βίος Οσίου Νείλου του Κυνουριέως
(1601-1651)

Ο Άγιος Νείλος γεννήθηκε στην κωμόπολη Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, από ευσεβείς γονείς περί το 1601. Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον θείο του, ευσεβή Ιερομόναχο Μακάριο, μαζί με τον όποιο ήλθε και μόνασε στην πλησίον του τόπου καταγωγής του, την Ιερά και Σεβασμία Μονή Παναγίας της Μαλεβής. Εκεί χειροτονήθηκε και Ιερεύς. Ο πόθος όμως θειότερης και ασκητικότερης ζωής τον οδήγησε στο περιλάλητο Άγιον Όρος.
Κατοίκησε αρχικά κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελί με Ιερό Ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον όποιο κόσμησε με εικόνες, πού ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος. Ο θείος Νείλος, «καταφλεγόμενος από τον πόθον της ησυχίας, εζήτει τόπον ερημικώτερον και εύρων σπήλαιον κατάκρημνον και από τα δύο μέρη, φοβερόν εις την θέαν διά το κρημνώδες, κατέβαλε μεγάλας προσπάθειας και κατήλθεν εις αυτό». Εκεί βίωσε μυστικά υπερουράνιες καταστάσεις.
Μετά την οσιακή κοίμηση του, στις 12 Νοεμβρίου 1651, «το Άγιον αυτού σώμα ενεταφιάσθη πλησίον του σπηλαίου και ανέβλυσε μύρον ευώδες, το όποιον έτρεχεν εκ του σπηλαίου έως κάτω εις την θάλασσαν». Γνωρίζοντας αυτό οι πειρατές πήγαιναν κι αιχμαλώτιζαν τους προσκυνητές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος στον Ιερό τόπο της ησυχίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης παρακάλεσε τον όσιο Νείλο να πάψει τη μυροβλυσία, προς ησυχία του τόπου και ο όσιος Νείλος υπάκουσε άμεσα στον όσιο Ακάκιο. Ο όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και προείπει τα μέλλοντα.
Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν Ναό προς τιμή του οσίου παρά το σπήλαιο των αγωνισμάτων του. Τότε βρήκαν τα ευώδη του λείψανα και με χαρά και τιμή τα μετέφεραν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Βίος και ακολουθία του εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847, πού γνώρισαν πολλές εκδόσεις. Παρακλητικό Κανόνα στον όσιο συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ναοί προς τιμή του οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, την Τρίπολη, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, την Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής και σε άλλα πολλά μέρη.
Η σεβάσμια αυτού μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ήμερα της αναπαύσεως του, και στις 7 Μαΐου, κατά την ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

+ Ιερεύς Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου