Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

"Τανία οδός": Οδοιπορικό στα Καστριτοχώρια

Το βράδυ της Πέμπτης 30 Αυγούστου, σε μία λιτή εκδήλωση στο Γυμνάσιο Καστρίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του γνωστού καθηγητή και πρώην Δημοτικού Συμβούλου Τρίπολης Ηλία Χαλκιά με τίτλο "Τανία Οδός": Οδοιπορικό στα Καστριτοχώρια.Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο δικηγόρος Γιάννης Καραχάλιος, η φιλόλογος Παναγιώτα Χαλούλου και ο Γεωπόνος- Συγγραφέας Χριστόφορος Νικολάου, ενώ να σημειώσουμε πως το βιβλίο έχει προλογήσει ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με τεκμηριωμένη ομιλία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Παρευρέθηκαν...


πάρεδροι τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, και πλήθος κόσμου. Κάτι φαίνεται να κινείται στα χωριά του καστριού. Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο και καλή συνέχεια στους δημιουργούς του.

Η "Τανία οδός" είναι ένα οδοιπορικό 180 σελίδων και αναφέρεται στον Πάρνωνα, στα Μοναστήρια της Περιοχής και στα όμορφα Καστριτοχώρια, ενώ η εικονογράφηση ανήκει στην Γιάννα Χάγια.

Διαβάστε τι γράφει για το βιβλίο ο γνωστός συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός

«Υπάρχει πάντα ένας τόπος νοσταλγίας. Είναι αυτός στον οποίο γεννηθήκαμε και ζήσαμε τα πρώτα μας χρόνια».

«’Εβλεπα τον Τάνο στον ύπνο μου. Έπινα, έπινα νερό».

«Ο μεγάλος ποταμός Τάνος που το καλοκαίρια στερεύει είναι ο άξονας που συνδέει τα επτά χωριά, τα φυτεμένα στην αριστερή, τραχιά κατά το μεγαλύτερο μέρος, όχθη του. Τα επτά χωριά του Καστρίου συν το μοναχικό Άγιο Πέτρο, όγδοο στον αστερισμό».

«Υπάρχουν σκηνές στην μνήμη μου τόσο μακρινές – και ίσως γιάυτό τόσο ζωντανές. Τα λαδοφάναρα, αχάραγα, να ανηφορίζουν προς το Ξεροκάμπι μέσα στα πρώτα φθινοπωρινά ρίγη, σημαδεύουν την έναρξη της σποράς στα πετρώδη άγονα χωράφια μας».

«Οι άνδρες στους μεγάλους χειμώνες να ανοίγουν «κόπο» για τη βρύση και το σχολείο, ή ανεβασμένοι στα κεραμίδια, με τα φαρδιά ξύλινα φτυάρια ρου φούρνου, να αλαφρώνουν στις στέγες από τα χιόνια».

«Καζάνια με ζεσταμένο νερό το Μάρτη στην ακροποταμιά για να ζεματίσουν τα ρούχα των σκοτεινών μηνών, γυναίκες με τα φουστάνια διπλωμένα στο γόνατο να κοπανάν πολύχρωμες κουρελούδες στο φυσικό τρεχούμενο νερό, πριν τις απλώσουν για να στέγνωμα πάνω στις τεράστιες, λειασμένες από τις κατεβασιές, πέτρες».

«Ύστερα το αλώνισμα του καλοκαιριού με το ντουένι πίσω από τον καλπασμό των μουλαριών. Κι ύστερα ο ευλογημένος καρπός στα σακιά έτοιμος για το μύλο. Το μύλο του Κατσάβου, κάποτε και του Παντελή, με τα παρόχθια περιβόλια γύρω τους και την μοναδική αψιά μυρωδιά της πρώιμης ρουβαλιάνικης ντομάτας».

Αυτή τη νοσταλγία ο Ηλίας Χαλκιάς συμπύκνωσε μέσα στις μικρές «μονογραφίες» του, αφιέρωμα στη γενέθλια γη. Πληροφορίες ποικίλες, στατιστικά δεδομένα, αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα που έχουν σημαδέψει την περιοχή. Ένα αφιέρωμα μνήμης και αγάπης που συνοδεύει τα ωραία σκίτσα της Γιάννας Χάγια.

ΠΗΓΗ: http://www.arcadiaportal.gr

1 σχόλιο:

  1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή