Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

"Ο ακήρυκτος πόλεμος" του Κώστα Μπακούρη

Σοβαρή παράλειψη  μας που δεν έχουμε γράψει δυο λόγια για το  βιβλίο: "Ο ακήρυκτος πόλεμος, ΑΘΗΝΑ 2004"   του σπουδαίου Καρατουλιάνου Κώστα Μπακούρη, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος  από την κυκλοφορία του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ  όμως  και θα μας συγχωρήσει ο Κώστας γιατί μας αγαπάει.

Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Μπακούρης διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" από το 1998 μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

"Ο ακήρυκτος πόλεμος" ρίχνει φως στα παρασκήνια και τις άγνωστες πτυχές... της Ολυμπιακής προετοιμασίας του 2004. Ο συγγραφέας, ένας  πολιτικά αδέσμευτος και διεθνώς καταξιωμένος τεχνοκράτης, περιγράφει με λεπτομέρειες την οδύσσειά  του  στο κακοτράχαλο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας.

 Ο «ξενόφερτος» Κώστας Μπακούρης ανέλαβε το 1998 από το μηδέν  το στήσιμο της οργάνωσης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα είχε να αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές ίντριγκες, παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων, καθημερινές τριβές και αντιστάσεις. Αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό και κάθε έκπτωση στους στόχους που είχε θέσει και κατάφερε να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, θεμέλιο της επιτυχημένης διεξαγωγής των Αγώνων.

Παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν για τον συγγραφέα
και το  βιβλίο ήταν και
 ο Δήμαρχος  της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης
 Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Κώστας Μπακούρης κάνει τον δικό του απολογισμό και αναστοχασμό. Περιγράφει αυτό το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα ως έναν «συλλογικό και όχι προσωπικό άθλο», αποτίνοντας φόρο τιμής στη δουλειά όλων των συντελεστών.

Παράλληλα, καταγράφει χωρίς φόβο, πάθος ή ιδιοτέλεια τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που δυσχέραιναν το έργο του, αναδεικνύοντας παθογένειες που και σήμερα παραμένουν κυρίαρχες στον δημόσιο βίο μας.

 Με το προσωπικό αυτό Ημερολόγιο Καταστρώματος, ο συγγραφέας, πρόεδρος από το 2006 της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, απευθύνει τελικά ένα μήνυμα στη σημερινή Ελλάδα: η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν ένα στοίχημα για το μέλλον μας που εγκαταλείφθηκε μεσοστρατίς -αλλά αποτελεί και το σύμβολο μιας εθνικής πρόκλησης που παραμένει ανοιχτή...

Για τους  φίλους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο ενημερώνουμε  ότι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και κοστίζει 11 Ευρώ.

Το βιντεάκι είναι από την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου