Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τα βιβλία της δασκάλας Αρετής Καβάσαλης Αναστοπουλου, κατάθεση ψυχής στην Καστρίτικη Ιστορία

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που γράφαμε εδώ για την Καστρίτισσα δασκάλα Αρετή Καβάσαλη Αναστοπούλου και την παρουσίαση του βιβλίου της «Ξενιτεμένο μου πουλί» και πριν από λίγες μέρες η κ. Αρετή επικοινώνησε μαζί μας και εξέφρασε την επιθυμία να ενημερώσουμε μέσω του ιστολογίου τους συμπατριώτες μας ότι διαθέτει τα βιβλία της με στόχο όχι βεβαίως το κέρδος αλλά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορία του Καστρίου.

 Με χαρά δημοσιεύουμε την συγκινητική επιστολή της κ. Αρετής, καλώντας τους Καστριτοχωρίτες και τους φίλους της περιοχής μας να επικοινωνήσουν μαζί της στο τηλέφωνο 210-5059002 προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν τα βιβλία της.

 «Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, 
 και αγαπημένοι μου παλιοί μαθητές, 

Χαίρομαι γιατί μου δίδεται η δυνατότητα σαν παλιά Καστρίτισσα να ζωντανέψω λίγο τον ξεχασμένο και παραμελημένο τόπο μας, θυμίζοντάς σας άλλες εποχές γεμάτες χάρη και ομορφιά. 

Θα ήθελα μάλιστα να γίνω πιο συγκεκριμένη και να δικαιολογήσω την φανταστική παρουσία μου σε όποια γωνιά της πατρίδος μας και αν ευρίσκεστε ή την ξενιτιά. Τα καστρίτικα βιβλία: 1. «Το καστρί μιας άλλης εποχής» 2. «Εκκλησιές και εξωκλήσια», 3. «Περπάτημα στο χρόνο» και 4. «Ξενιτεμένο μου πουλί» παρουσιάζουν την καστρίτικη παράδοση. Σκιαγραφούν δηλαδή τη ζωή εκείνων των εκλεκτών ξενιτεμένων οι οποίοι θυσίασαν τον ιδρώτα μιας ζωής για να ζήσουν οι επερχόμενες γενεές καλύτερα απ΄αυτούς. 

Αλλά και οι νεώτεροι πανάξιοι Καστρίτες πρόσφεραν τους θησαυρούς της γνώσεως, τέχνη και επιστήμη, ήθος και ψυχική λεβεντιάκαι άλλοι πάλι χάρισαν το κάλλος της καρδιάς τους: Το τραγούδι, το βιολί, το θέατρο, το κέφι και δημιούργησαν όλοι μαζί πιστά και αγαπημένα το θαύμα της ζωής τους που ακούει σ΄αξιοζήλευτο πανώριο όνομά του : Παλιό Καστρί. Αθάνατο στο πέρασμα του χρόνου. 

Αυτό λοιπόν το παλιό Καστρί προσπάθησαν να αγκαλιάσουν τα βιβλία διασώζοντας όπως ελέχθη την παράδοσή του από το ρεύμα της νέας εποχής όσο φυσικά αυτό ήταν δυνατό και μπορετό. Και όταν περάσει αυτός ο λίβας της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική που ξεπηδά από μέσα μας και καταλαγιάσει λίγο το κακό, τότε τα Καστριτόπουλα θα ζητήσουν να βρουν στα περασμένα κάτι πιο όμορφο κάτι που θα ηρεμεί και θα ξεκουράζει κάτι που θα δίνει δρόμο και ελπίδα. Και τότε τα βιβλία θα γίνουν ο καλύτερος οδηγός τους. 

Γι΄αυτό έχουμε υποχρέωση σ΄αυτό το ταξίδι των παιδιών μας στο παρελθόν να τα βοηθήσουμε προσφέροντας τους μαζί με τα΄άλλα αγαθά για κληρονομιά ένα έστω καστρίτικο βιβλίο. Όσο για το αντίτιμο των βιβλίων το θέμα είναι απλό, δώστε όσα θέλετε. Ακόμη και ένα τίποτε. Θα ήθελα όμως να γνωρίζετε πως τα χρήματα που τυχόν συγκεντρωθούν, όπως και τα προηγούμενα θα μπουν σε καλή θέση. Είμαι χαρούμενη γιατί ούτε ένα ευρώ δεν βαραίνει το χέρι μου. Πολλά όμως έχουν φύγει απ΄αυτό για την έκδοση των βιβλίων. 

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας απευθύνω δυο λόγια: Τα τελευταία. Τα Καστρίτικα βιβλία χτυπούν την πόρτα σας και ζητούν να μπουν στο σπίτι σας και στην καρδιά σας. Μην τους το αρνηθείτε. Είναι χρέος μας απέναντι στο Καστρί μας που ζητά την αγάπη απ΄όλους μας. Ας το αγαπήσουμε. Το έχει τόσο ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα της λησμονιάς και της αδιαφορίας που βιώνει. Αυτό είναι χρέος μας και απέναντι του εαυτού μας. Γιατί πολύ σοφά που λέει ο λαός μας : ‘Όποιος δεν αγαπάει το χωριό του δεν αγαπάει και τον εαυτό του» 

 Με χαιρετισμούς και ευχαριστίες Αρετή Καβάσαλη Αναστοπούλου 

Υ.Γ Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί στο τηλ. 210-5059002»


1 σχόλιο:

 1. Η Αρετή Καβάσαλη-Αναστοπούλου δεν είναι απλώς μια συγγραφέας, είναι μια Καστρίτισσα συγραφέας ως το μεδούλι της ύπαρξής της. Αυτό το μαρτυρούν τα τέσσερα βιβλία της που αγκαλιάζουν τη γενέτειρά της .
  Η αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της την ώθησε να βυθιστεί στο πέλαγος αναμνήσεων οκτώ δεκαετιών και στις πληροφορίες των προηγούμενων γενεών, και με αυτές να αποτυπώσει είτε με το γλαφυρό της λόγο είτε με σπάνιες φωτογραφίες το παρελθόν του χωριού της, να κάνει μια υπέροχη διαδρομή στο Καστρί μιας άλλης εποχής.
  Διαβάζοντάς τα βιβλία της , ορμούν από το υποσυνείδητο του αναγνώστη εικόνες, παιδικά βιώματα, όμορφες αναμνήσεις και μια γλυκιά νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Ο πρόλογός της στην προμετωπίδα του βιβλίου της «Περπάτημα στο χρόνο» μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ύμνος προς το Καστρί:
  Οι φωτογραφίες σταματούν το χρόνο και η Αρετή στηρίχτηκε σ’ αυτές και μ’ αυτές περπάτησε στο χρόνο. Πού τις ξετρύπωσε τόσες φωτογραφίες ,ένας Θεός το ξέρει. Και δεν παραθέτει μόνο τις φωτογραφίες, τις υπομνηματίζει με ακρίβεια, λες και τις τράβηξε ο φακός την ώρα συγγραφής του βιβλίου, τις εντοπίζει στο χώρο και στο χρόνο και με το λόγο της τις ξαναφορτίζει συναισθηματικά . Έτσι τα βιβλία της έχουν την ικανότητα να πλημμυρίζουν με αισθήματα συγκίνησης και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη-Αρκάδα.
  Κων/νος Σταυρόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή