Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το σχέδιο "Καλλικράτης" και το μέλλον της περιοχής μας

Σχεδόν έτοιμο είναι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Στο επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή και να γίνει νόμος του Κράτους.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της πατρίδας μου που αντικαθιστά τον «Καποδίστρια».Ο "Καλλικράτης" μεταξύ των άλλων προβλέπει την κατάργηση των Νομαρχιών,τη δημιουργία 13 μεγάλων Αυτοδιοικητικών Περιφερειών, με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες-τοπικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από κάποιους- και πολλές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

Βασικός στόχος της πολιτείας είναινα μεταφέρει αρμοδιότητες σε συγκεκριμένους τομείς, που ασκούνται σήμερα από μια γραφειοκρατική και «χαλαρή» θα λέγαμε κεντρική εξουσία, στην περιφέρεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ως ενδεικτικούς τέτοιους τομείς επιγραμματικά αναφέρουμε τον Προγραμματισμό, την Ανάπτυξη, τις Υποδομές, την Χωροταξία, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, τη Γεωργία – Κτηνοτροφία, την Πολιτική Προστασία και την Εκπαίδευση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια - ένα σοβαρό στοίχημα θα λέγαμε- που αν κερδηθεί θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας μέσω της αποκέντρωσης και της απεξάρτησης της ελληνικής περιφέρειας από το σφιχταγκαλιασμό του υδροκέφαλου Αθηνοκεντρικού κράτους.

Οι διαβουλεύσεις για τον «Καλλικράτη» στην Αρκαδία, συγκλίνουν στην δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων στην θέση των πάλαι ποτέ Επαρχιών. Η τελική πρόταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Δημιουργία των Δήμων Μαντίνειας, Μεγαλόπολης, Κυνουρίας και Γορτυνίας. Με αντίστοιχες έδρες την Τρίπολη, την Μεγαλόπολη, το Λεωνίδιο και την Βυτίνα.

Με έκπληξη βλέπουμε στο χάρτη (φώτο) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε αρκαδικές εφημερίδες ότι η περιοχή του Καστρίου πρόκειται να υπαχθεί στο δήμο Κυνουρίας με έδρα το Λεωνίδιο!!!
Δε χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί το συγκεκριμένο σενάριο, αν επαληθευτεί, θα είναι καταστροφικό για τον τόπο μας. Και μόνο το γεγονός ότι το Λεωνίδιο, η έδρα του εκκολαπτόμενου δήμου, απέχει από την περιοχή μας πάνω από 100 χιλιόμετρα και για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται μισή μέρα ταξίδι, είναι αρκετό για να καταδείξει τα προβλήματα που θα δημιούργήσει η υπαγωγή μας στο Δήμο Κυνουρίας. Καλά και ωραία τα επιχειρήματα περί Ιστορίας και Παραδόσης που επικαλούνται όσοι επιθυμούν να μας εντάξουν στο δήμο Κυνουρίας αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και το μέλλον του τόπου μας κατάματα.

Πιστεύουμε πως η καλύτερη λύση και την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι τα Καστριτοχώρια να συμπεριληφθούν διοικητικά στον νέο Δήμο Μαντινείας αφού η Τρίπολη απέχει μια "τσιγαριά" δρόμο. Και δεν είναι μόνο ζήτημα απόστασης. Μπορούν να διατυπωθούν αρκετά επιχειρήματα που ενισχύουν το συλλογισμό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το δραστήριο Σύλλογο Καστριτών Τρίπολης και τη δυναμική παρουσία της πολυπληθούς καστρίτικης κοινότητας στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας η οποία θα ασκεί τις απαραίτητες πιέσεις στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων, διεκδικώντας παράλληλα την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.

Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις των βουλευτών Αρκαδίας κυρίων Δημήτρη Ρέππα, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λυκουρέντζου για το θέμα. Πιστεύουμε όμως ότι θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το ζήτημα και θα πράξουν ανάλογα, παραβλέποντας μικροπολιτικές πιέσεις «φίλων»και πελατειακές σχέσεις.

Όπως και να έχει όμως το πράγμα, καθήκον των απανταχού Καστριτών είναι να αναδείξουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα και να διεκδικήσουμε να μην επαληθευτεί το σενάριο που κυκλοφορεί.
Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αλλά θεωρούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα ήδη εγκαταλειμμένα χωριά μας από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση –βλέπε Δήμος Βόρειας Κυνουρίας- θα καταδικαστούν σε οριστικό μαρασμό και ερήμωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου