Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ... σαν παραμύθι


Κρατάμε στα χέρια μας το βιβλίο «ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ... σαν παραμύθι.»  που έγραψε ο  Χριστόφορος Νικολάου και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλεία 290 σελίδων, που γράφτηκε με κόπο και μεράκι, κατάθεση ψυχής του συγγραφέα θα ήταν το σωστό, ο οποίος με βιβλιογραφική έρευνα, αρχειακό υλικό, μαρτυρίες παλαιότερων συγχωριανών του, προσωπικές εμπειρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό παραθέτει έναν ολόκληρο θησαυρό λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων... για το χωρίο του την Περδικόβρυση.

Στην αρχή του βιβλίου διαβάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα Χριστόφορου Βασ. Νικολάου ο οποίος γεννήθηκε στην Περδικόβρυση(Τσερβάσι) το 1947.

Ο συγγραφέας σε στιγμές έρευνας στο χωρίο του την Περδικόβρυση. Φώτο από http://vlachakispan.blogspot.gr

 Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, στο γυμνάσιο του Περιστερίου Αθήνας και στο λύκειο του Αγίου Νικολάου Καστρίου. Μπήκε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών απ' όπου και πήρε πτυχίο γεωπόνου και οινολόγου. Άσκησε το επάγγελμα του οινολόγου και εμπόρου γεωργικών εφοδίων. Παντρεύτηκε τη συμμαθήτριά του στο λύκειο Μαίρη Μενελάου Καπράνου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με γεωργία, κηπουρική, μαστορέματα - κατασκευές, μουσική, λογοτεχνία και ιστορία και φυσικά, ως γεωπόνος, αγαπά και πονά πολύ τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το βιβλίο " ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ... σαν παραμύθι" αποτελείται από τρία μέρη:
-Το πρώτο είναι η γνωριμία με το χωριό. Θέση, γεωγραφία, φυσικό περιβάλλον και κλίμα, ιστορία, το όνομα, διοικητικές μεταβολές πληθυσμιακή εξέλιξη και άλλα δημογραφικά στοιχεία.
-Το δεύτερο μέρος περιέχει ότι έχει σχέση με τη ζωή και τις λειτουργίες του χωριού και των ανθρώπων του. Επίσης όλα τα στοιχεία εκείνα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί του, όπως η εκκλησία, το σχολείο, το μοναστήρι, το ποτάμι, το Μετόχι κλπ
-Στο τρίτο μέρος παρατίθενται τα γενεαλογικά δέντρα των οικογενειών της Περδικόβρυσης.

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει φωτογραφικό λεύκωμα καθώς επίσης χάρτης της περιοχής και αεροφωτογραφία του χωριού ενώ η ζωγραφιά το εξωφύλλου είναι της εγγονής του συγγραφέα Ελένης, από έναν πίνακα της μητέρας της και τις πρώτες εικόνες της από την Περδικόβρυση.

Συγχαίρουμε τον Χριστόφορο για την εξαιρετική του δουλειά που θεωρούμε ότι πρέπει να φτάσει σε όλους τους Περδικοβρυσιώτες, στους Καστιτοχωρίτες αλλά και στον κάθε μελετητή που ενδιαφέρεται να αντλήσει πληροφορίες, ιστορικό και λαογραφικό υλικό όχι μόνο για την Περδικόβρυση αλλά γενικότερα για τη ζωή παλαιότερων εποχών  στην ελληνική περιφέρεια. Το βιβλίο με την άρτια δομή του, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για όσους δοκιμάσουν ανάλογο εγχείρημα για το δική τους ιδιαίτερη πατρίδα

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Χριστόφορο που μας χάρισε το βιβλίο με μια πολύ όμορφη αφιέρωση, να του ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο και να ενημερώσουμε όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν ότι μπορούν επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα στην διεύθυνση Αγίου Κωνσταντίνου και Ανωνύμου, Τρίπολη Τ.Κ 22100 ή στο τηλέφωνο  2710232781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου