Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

H δικηγόρος Δήμητρα Λογοθέτη μιλά για το bullying

Με αφορμή την πρόσφατη αυτοκτονία του σπουδαστή της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακούμακη που έπεσε θύμα bullying, η νεαρή Καρατουλιάνα δικηγόρος Δήμητρα Λογοθέτη. μιλά σήμερα στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η Δήμητρα προσεγγίζει το νοσηρό φαινόμενο του bullying  από τη νομική του πλευρά κυρίως, επισημαίνοντας το νομοθετικό κενό αυτοτελούς προστασίας των θυμάτων  bullying.  και αναφέροντας  τα εξής:...


"Bullying- Το Δίκαιο δεν έχει αδιέξοδα

 Ο όρος bullying με τη νομική του έννοια περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς μίας ομάδας ή ενός ατόμου σε βάρος κάποιου άλλου ατόμου.

Οι πράξεις αυτές εκφοβισμού μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή της των πειραγμάτων, των προσβολών, των παρενοχλήσεων, αλλά και της άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας. Συμβαίνουν στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, ακόμα και στο δρόμο, ενώ εμφανίζονται, πλέον, όλο και πιο συχνά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (cyber bullying).

 Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση με την οποία να προστατεύονται αυτοτελώς, τα θύματα του bullying. Ωστόσο, όπως και στη Δημοκρατία, έτσι και στο Δίκαιο δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εάν, λοιπόν, διαπιστωθεί και αποδειχθεί πράξη εκφοβισμού, ενεργοποιούνται οι κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ανάλογα με το βαθμό της προσβολής μπορεί να ξεκινούν από απλή εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση και να φτάνουν έως την επικίνδυνη σωματική βλάβη αλλά και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, πράξεις οι οποίες τιμωρούνται αυστηρά από το Νόμο.

 Ο όρος bullying, που τείνει να γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, είναι στην πραγματικότητα η πλέον επικίνδυνη μορφή εγκληματικότητας, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον διότι, εκδηλώνεται, συνήθως, από νεαρά άτομα τα οποία βρίσκονται ακόμα στο στάδιο διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους και δεύτερον, διότι εκδηλώνεται σε βάρος εκείνου που είναι ο αδύναμος, εκείνου που εμφανίζει κάποια ιδιαιτερότητα, εκείνου που πρέπει να προστατευτεί. Για αυτό, η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός είναι συνενοχή και συγκάλυψη της πλέον απεχθούς εγκληματικής συμπεριφοράς στην οποία μπορεί να προβεί άνθρωπος σε βάρος ανθρώπου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου