Γράφει ο Δάσκαλος Βασίλης Ιω. Κοσμάς
Ο Ιωάννης Κοσμάς ή Κοσμόγιαννης γεννήθηκε στο Καστρί της Κυνουρίας το 1910. Πατέρας του ο Βασίλειος Κοσμάς και μητέρα του η Ασπασία το γένος Κοκκινιά. Για τα χρόνια κείνα ο Koσμόγιαννης έλαβε πολύ καλή μόρφωση, δεδομένου ότι πήγε μέχρι τη Β' τάξη του Σχολαρχείου της εποχής εκείνης. Αν και κοφτερό μυαλό,... δεν προχώρησε πιο πολύ στο σχολείο γιατί και οι συνθήκες της εποχής εκείνης δεν το επέτρεπαν σε ένα περιβάλλον όπου τα γράμματα θεωρούνταν περιττά, αλλά και οι διαφόρων ειδών άλλες ανησυχίες του (σκανδαλιές) σαν νέος της εποχής δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το σχολείο. Άλλωστε και ο ίδιος έλεγε ότι ο δάσκαλός του έλεγε συχνά στον πατέρα του Βασίλη: « Ο Λιας είναι για γράμματα, ο Γιάννης είναι μόνο για ποιήματα». (Ο Ηλίας ήταν ο μικρότερος αδερφός του, ο οποίος παρότι ήταν επιμελής δεν τον άφησε ο πατέρας του να σπουδάσει, και το είχε παράπονο αυτό ο Ηλίας).
Το 1964 Ο Κοσμόγιαννης απαγγέλλει «τον πόλεμο π*υτσ*υ και χάρου» |
Από τον πατέρα του, κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα. Ο Βασίλης ήταν ερασιτέχνης τραγουδιστής και ηθοποιός. Και όλο το σόι ήταν λίγο πολύ καλλιτέχνες. Ήταν όλοι αυτοί που κατά κύριο λόγο κράτησαν σε υψηλά επίπεδα την πολιτιστική κίνηση του Καστρίου τον περασμένο αιώνα. Ο Κοσμόγιαννης όμως τους ξεπέρασε όλους. Το μεγάλο ταλέντο που ξεχείλιζε, τον έκανε μεγάλο ερασιτέχνη τραγουδιστή, ηθοποιό, οργανοπαίχτη (πίπιζα), αλλά προπάντων αξεπέραστο ερασιτέχνη ποιητή. Ήταν ο περιζήτητος άνθρωπος της παρέας που πάντα κρατούσε ψηλά το κέφι με τα τραγούδια του, την πίπιζά του και τα ποιήματά του.
Ήταν το πειραχτήρι, ήταν ο άνθρωπος που σκαρφιζόταν και πάντα έκανε πλάκες, ο άνθρωπος με τις απίθανες ατάκες που ακόμα και σήμερα 34 χρόνια μετά το θάνατό του (1980) είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ εκείνων που τον γνώρισαν και τον λάτρεψαν. Είναι αυτά που 34 χρόνια μετά το θάνατο του δίνουν γέλιο στους ανθρώπους. Και ίσως επειδή ταυτόχρονα ήταν και ηθοποιός, η απαγγελία των ποιημάτων τα από τον ίδιο ήταν Kαταπληκτική.
Έγραψε ποιήματα πατριωτικά, θρησκευτικού περιεχομένου, κοινωνικά, τύπωσε το 1954 ΤΟ βιβλιαράκι «ΈΘΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ». Αλλά ο Κοσμόγιαννης περισσότερο είναι γνωστός για τα σόκιν πoιήματα του τα οποία, είναι περιζήτητα. Όλα βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και σε υπαρκτά πρόσωπα πρωταγωνιστές. Όπως, η Χήρα, η Αγιοκόρη, ο Γεροπεθερός, ο Παπαβραντίνης, ο Καλόγερος, στη Γυναίκα μου και άλλα πολλά. Ο ίδιος όμως ηταν περήφανος και θεωρούσε καλύτερο ποίημα ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ.
Επαγγελματικά ο Κοσμόγιαννης ασχολήθηκε με τη σιδηρουργία (γύφτος) που κι αυτό το κληρονόμησε από τον πατέρα του. Κατασκεύαζε τους περίφημους - περιζήτητους Koσμογιαvναίκους σουγιάδες και μαχαίρια με λαβή από κέρατο ζώων. Λίγο όμως ασχολιόταν με το επάγγελμα του. Του άρεσε να βγαίνει στη φύση και να ψευτοασχολείται με την αγροτιά. Και πολυ περισσότερο βέβαια με τα καλλιτεχνικά του.
Παντρεύτηκε το 1952 όντας μεγάλος (42 χρονών) την Αλεξάνδρα ( δια μεταγραφής). Απέκτησαν τρία παιδιά το Βασίλη, (χόρευε μαζί και ο Βασιλάκης), την Ασπασία και την Παναγιώτα.
Ο δάσκαλος Βασίλης Κοσμάς σε νεαρή ηλικία |
Σχόλια. Παν. Ι. Δ. Βλαχάκη.
1) Ηταν γνήσιος λαϊκός Αριστοφανικός ποιητής και όχι μόνο. Να πως αυτοχαρακτηρίζεται σε ταινία ( μπομπίνα ) μαγνητόφωνου της εποχής. Τα λόγια περιττεύουν. «Ο Κοσμόγιαννης Ο Γιάννης είναι μάγκας και αλάνης είναι ποιητής γερός ,συνάμα και ηθοποιός είναι μερακλής ,ναζιάρης ,Γύφτος ( σιδεράς ) και καραμουζιάρης, ήτανε χορευταράς και μεγάλος Ψολ ....ας »
2) Όλα τους τα παιδιά τα σπούδασαν με μεγάλες δυσκολίες. Η σύζυγος του ζει είναι υπέργηρη. Το καλοκαίρι έρχεται στο Καστρί. Ο Βασίλης που έχει γράψει το κείμενο είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Κατοικεί στη Σπάρτη με την οικογένεια του.
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΝΩΝΙΤΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου