Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Στο κουρείο του Παναγιώτη του … Φωτογράφου


Πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια κουρέας στο Καστρί έχουν περάσει από το ψαλίδι του κεφάλια και κεφάλια. Αλλά και σήμερα, αν και περπατά στα ενενήντα ένα του χρόνια, εξακολουθεί με το ίδιο μεράκι των νεανικών χρόνων να ασκεί το επάγγελμα. Αν είχε προβάλει κάποιος το έργο του πιθανόν και να διεκδικούσε θέση στο βιβλίο... Γκίνες.

 Κουρείον και  Φωτογραφείον Παναγιώτη Νικολάου 
 Ο λόγος για τον κυρ Παναγιώτη Νικολάου από την Ωριά που κάθε πρωί καταφτάνει με το μηχανάκι του για να ανοίξει το κουρείο, που βρίσκεται μέσα στην καστρίτικη πιάτσα, λίγα σκαλοπάτια πάνω από την πλατεία.

 Στις δεκαετίες του 60 του 70 και του 80 το κουρείο γνώρισε μέρες δόξης...
Αργότερα, που τα χωριά ερήμωναν, η δουλειά έπεφτε και σήμερα οι πελάτες μετριούνται στα δάχτυλα.

Ο καλλιτέχνης επί τω έργω
 «Από το 1958, μας λέει ο κυρ Παναγιώτης, κάνω αυτή τη δουλεία και παράλληλα για να μπορέσω να τα φέρω βόλτα και να θρέψω τη φαμίλια έγινα και φωτογράφος...» 

 Στα πανηγύρια, στους γάμους, στις γιορτές, στις παρελάσεις, στο γήπεδο με τον Κεραυνό, στις χαρές και στις λύπες, ο Παναγιώτης ο φωτογράφος πάντα μπροστά, έτοιμος να απαθανατίσει τις στιγμές…

Οι φωτογραφίες, ασπρόμαυρες τότε, εμφανίζονταν στο μικρό αποθηκάκι στο βάθος του κουρείου, το οποίο ο καλλιτέχνης είχε μετατρέψει σε σκοτεινό θάλαμο.

 Πόσες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες από τη μηχανή του, κοσμούν σήμερα τα οικογενειακά άλμπουμ των Καστριτοχωριτών για να θυμίζουν νοσταλγικές στιγμές περασμένων χρόνων!

 Για όλα αυτά σε ευχαριστούμε κυρ Παναγιώτη! Ο Θεός να σε έχει καλά και να σου χαρίζει δύναμη για να συνεχίσεις να ασκείς το λειτούργημά σου ακόμα και στα εκατό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου