Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Στο μοναστήρι του Προδρόμου


Μονή Προδρόμου στην περιοχή Καστρίου Αρκαδίας.

Αετοφωλιά σε κοίλωμα επιβλητικού βράχου ατενίζει  από ψηλά το φαράγγι του Τάνου και κόβει την ανάσα. Το πιο επιβλητικό μοναστήρι του Πάρνωνα και ένα από τα αρχαιότερα της Πελοποννήσου αφού σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 930 μ.Χ.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας θεωρείτο από τα πιο πλούσια και καλά οργανωμένα μοναστήρια διέθετε μεγάλη περιουσία και πολλά κτήματα σε περιοχές της Αρκαδίας και των γειτονικών νομών. Τα ιστορικά στοιχεία κάνουν λόγο και για διαμάχες με καταπατητές το 1808.

Το μοναστήρι διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον Αγώνα του ’21 αφού λειτούργησε ως στρατιωτικό νοσοκομείο αλλά και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού, αφού ο κατακτητής λόγω του δύσβατου δεν μπόρεσε να το προσεγγίσει.

Διαθέτει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και υπόγειες στοές όπου οι καπεταναίοι του αγώνα έκαναν συμβούλια. Το επονομαζόμενο «σπήλαιο του Πανός» που ξεκινά από τη Μονή σύμφωνα με την παράδοση κατέληγε στη Μονή Μαλεβής.

Το καθολικό του Μοναστηριού είναι τρουλαίος σπηλαιώδης ναός υψωμένος στον δεύτερο όροφο των κτισμάτων. Το μοναστήρι υπέστη μεγάλες ζημιές από σεισμό ενώ οι τοιχογραφίες του βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν εργασίες αποκατάστασης στη βόρεια και δυτική πλευρά, στην πτέρυγα της μονής, στον πύργο εισόδου και στο δάπεδο του αύλειου χώρου.

Οι φωτογραφίες είναι από σημερινή επίσκεψη στη Μονή όπου παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία και δεχθήκαμε τη φιλοξενία του  ηγούμενου π. Γερμανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου