Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Καστάνιτσα, η αρχόντισσα του Πάρνωνα

Πέρσι στις 18 Αυγούστου μια παρέα Καρατουλιάνων- η Ντέμπη, η Τζοένη, η Χρύσα, ο Γιάννης και τ΄ άλλα παιδιά- γυρίζοντας στο χωριό μετά απ΄ αυτήν εδώ την μονοήμερη εκδρομή στις παραλίες της Κυνουρίας ανηφορίσαμε στο δάση του Πάρνωνα και αργά το απόγευμα φτάσαμε στην Καστάνιτσα.

Ωραίο χωριό η Καστάνιτσα χτισμένο στα 900 μέτρα. Λένε ότι είναι το αρχαιότερο της Τσακωνιάς, αφού ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, όταν οι Τσάκωνες των παραλίων κυνηγημένοι από τους Φράγκους, αναζήτησαν εδώ ασφαλές καταφύγιο...Περπατήσαμε στα καλντερίμια και είδαμε τα πυργόσπιτα με τις σκεπές από πλάκες, τα ξύλινα μπαλκόνια ,τα μικρά παράθυρα με τα λευκά κουρτινάκια , τις ασβεστωμένες αυλές …
Η πλατεία της Καστάνιτσας μικρή αλλά γραφική και οι κάτοικοι λιγοστοί, μα φιλόξενοι. Πιάσαμε κουβέντα. Σε κάνουν να νιώθεις φίλος και όχι απλός επισκέπτης. Μας είπαν για το χωριό τους, για τα ασβεστοκάμινα- 40 λειτουργούσαν τα παλιότερα χρόνια στο χωριό- για τα κάστανα και τη γιορτή τους και ύστερα μας πρότειναν να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα:

-Τον Πύργο από όπου ο Καψάμπελης με τα παλικάρια του απέκρουσε τον Ιμπραήμ και απ΄τότε πήρε το όνομά του

- Το αναπαλαιωμένο Σχολείο, κτίσμα του 1879 όπου φιλοξενείται το Λαογραφικό Μουσείο του τόπου

- Τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ρωσικής κατασκευής, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού .

Τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες αλλά δεν προλάβαμε να δούμε όσο θα θέλαμε και όσα θα έπρεπε. Το σούρουπο έπεφτε, τα μικρά της παρέας ήταν κουρασμένα και έπρεπε να γυρίσουμε στο χωριό. Τον φετινό Αύγουστο όμως, να είμαστε καλά, θα ξαναπάμε και σας προτείνουμε να το κάνετε και σεις...Καστάνιτσα- Αύγουστος ೨೦೧೧

Κλικ στη φώτο για να δείτε και άλλες φωτογραφίες από την Καστάνιτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου