Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014

Το πανηγύρι του Άϊ Λια στο Μεσορράχι


Λίγοι θα  γνωρίζετε ότι το ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, απέναντι από το Μεσορράχι, έχει και εικόνα του Αι Λία. Ούτε και εμείς το γνωρίζαμε αυτό μέχρι χθες, παραμονή της γιορτής του Αγίου όπου βρεθήκαμε στο γραφικό εκκλησάκι για το πανηγύρι που οργάνωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας, η τοπική κοινότητα και ο νεοσύστατος σύλλογος του χωριού «Φίλοι του Αγίου Βασιλείου»

Ο δρόμος προς το εκκλησάκι και για καμιά πεντακοσαριά μέτρα από την άσφαλτο, χωματόδρομος αλλά βατός. Ο χώρος οροθετημένος, εορταστικά στολισμένος, και πεντακάθαρος. Το εκκλησάκι φρεσκοασβεστωμένο και... η εικόνα του Αγίου στεφανωμένη με πολύχρωμα λουλούδια. Η θέα από εκεί ψηλά προς τα Καστριτοχώρια, τον Άγιο Πέτρο, το Ξεροκάμπι και τον Πάρνωνα μοναδική. Η δρόσος άφθονος και η φύση στην καλύτερή της ώρα.

Μετά τον κατανυκτικό εσπερινό έγινε αρτοκλασία, περιφορά της εικόνας γύρω από το ξωκλήσι και ακολούθησε φαγοπότι με την υπόκρουση παραδοσιακής μουσικής ως αργά τα μεσάνυχτα.

Οφείλουμε να τονίσουμε την άψογη φιλοξενία και περιποίηση που προσέφεραν οι οργανωτές του πανηγυριού, όπως επίσης και τις εξαιρετικές τιμές, αφού συγκεκριμένα για πλήρες γεύμα τεσσάρων ατόμων με τα βραστά μας, τη γουρνοπούλα, το τυρί, τη ντοματοσαλάτα και τα κρασιά μας πληρώσαμε μόνο 30 Ευρώ, ήτοι 7,5 Ευρώ/άτομο!!! Και το επισημαίνουμε αυτό γιατί Αύγουστος έρχεται, ακολουθούν και άλλα πανηγύρια και δεν επιτρέπεται σε εποχές οικονομικής κρίσης να βλέπουμε απαγορευτικές τιμές για το μέσο εισόδημα, τον άνεργο και τον χαμηλοσυνταξιούχο.

Πολλά συγχαρητήρια στους Μεσορραχιώτες, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι ετοιμάζουν στον ίδιο χώρο το επόμενο πανηγύρι στις 23 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Κοσμά, αφού το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου έχει και τρίτη εικόνα προς τιμή του μεγάλου Δάσκαλου του Γένους, Κοσμά του Αιτωλού.
Στο πανηγύρι και ο Μεσορραχιώτης Πρόεδρος
της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,
Βασίλης Γιαννακάκος με τη σύζυγό του

1 σχόλιο: