Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Πρόταση θεσμοθέτησης μαθητικού φεστιβάλ από την Πρόεδρο Καστριτοχωριτών Αττικής

Η Πρόεδρος των  Καστριτοχωριτών Αττικής, Παναγιώτα Χαλούλου
 στο βήμα  του 8ου Παγκόσμιου Συνέδριου Αρκάδων
Φώτο: Γιάννης Κουτούζος
Σε εξέλιξη είναι το  8ο Παγκόσμιο Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων το οποίο διεξάγεται στην Τρίπολη και  ολοκληρώνεται  την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014.

Συμμετέχοντας στις εργασίες του Συνεδρίου η Πρόεδρος του Συλλόγου Καστριτοχωριτών Αττικής, Παναγιώτα Χαλούλου, εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση πολιτιστικού φεστιβάλ με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αρκαδίας.

Στόχος της δράσης, σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι... η ανάδειξη των δεξιοτήτων των μαθητών στο θέατρο και το χορό σε ένα ετήσιο θεσμοθετημένο φεστιβάλ μετά τη λήξη της εκάστοτε σχολικής χρονιάς, η διάρκεια του οποίου προτείνεται να είναι τρεις εβδομάδες με είκοσι συμμετοχές για τις θεατρικές παραστάσεις και αντιστοίχως για τις χορευτικές και με χώρους διεξαγωγής τους υπάρχοντες πολιτιστικούς χώρους της Τρίπολης.

Ολόκληρη η εισήγηση της Πρόεδρου των Καστριτοχωριτών Αττικής έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στις εργασίες του όγδοου παγκόσμιου συνεδρίου απόδημων Αρκάδων.

Κατοικούμε σε μια χώρα που κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται γνωρίζει πολύ καλά τις δοκιμασίες που περνάμε. Μπορεί όσοι κατοικούν σε χώρα του εξωτερικού να μη βιώνουν σε καθημερινή βάση τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, ξέρουμε όμως, ότι πονάνε ίσως περισσότερο από εμάς, τους μόνιμους κατοίκους, γιατί θέλουν να επέμβουν με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο, προκειμένου να αναστρέψουν το υπάρχον δυσμενές κλίμα και να προστατέψουν τη χώρα που αποχωρίστηκαν άλλοι σε μεγαλύτερες και άλλοι σε μικρότερες ηλικίες. Δεν υπάρχουν δυο Ελλάδες, μια στο εξωτερικό και μια στη χώρα μας. Υπάρχει μια παντού, μέσα στη συνείδηση και την καρδιά μας. Δεν είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι αγαπάμε πάρα πολύ την πατρίδα μας, είτε για να επιλύσουμε τα όποια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας. Είμαστε εδώ για να διαπιστώσουμε το αυτονόητο, τη δύναμη που έχουμε για να δημιουργούμε, να προβάλλουμε να αναπτύσσουμε.

Θα αναφερθώ σε ένα κομμάτι της πραγματικότητας για πολλούς δεδομένο, για λίγους ζητούμενο. Το πεδίο του πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιστορίας χιλιάδων χρόνων που έθεσε τα θεμέλια του σημαντικότερου πολιτεύματος και που άνοιξε οδούς πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της νομισματικής ένωσης, χώρα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, υποδοχής χιλιάδων τουριστών, διεξαγωγής πολιτιστικών δρωμένων.

Καθημερινά ακούμε τη λέξη πολιτισμός και την ταυτίζουμε ασυναίσθητα με τον τουρισμό. Δεν είναι ταυτόσημες έννοιες, ούτε και κατ’ ανάγκη αυτόνομες. Ίσως κατά περίπτωση αλληλεπιδραστικές. Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και της αισθητικής, προκειμένου να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και ευεργετικά αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμη βάση είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από πρώιμες ηλικίες. Δράσεις πολιτισμού που προάγουν το πνεύμα και το σώμα, όπως το θέατρο και ο χορός, δομούν την προσωπικότητα και το ήθος, στοιχεία απαραίτητα για μια ευφυή, καθαρή και ξεχωριστή γενιά. Και σ’ αυτό το σημείο θα σταθώ. Η γενιά που θα θεμελιώσει αυτό το νέο προφίλ βρίσκεται δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην παρέα μας, στη γειτονιά μας, στα σχολειά μας, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην εκπαιδευτική κοινότητα που έχει αναλάβει ένα ύψιστης σημασίας έργο, όχι την τυπική μόρφωση των παιδιών, αλλά την είσοδό τους σε κάτι πνευματικά και ηθικά ανώτερο. Σε καθημερινή βάση οι δάσκαλοι, οι καθηγητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενίοτε κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να φέρουν εις πέρας ένα τεράστιο πνευματικό και ηθικό έργο. Μέσα στο σχολείο κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα, κάθε διδακτική ώρα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς μια σοβαρή προσπάθεια καλλιέργειας της αισθητικής και της επαφής με πολιτιστικές πρακτικές με κάθε διαθέσιμο μέσο που υπάρχει ή προκύπτει. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών αποτελεί και το ορμητήριο σημείο πρότασης προ το ακροατήριο. Η προβολή της αξίας μιας θεατρικής ερμηνείας και της τέχνης μιας χορευτικής παράστασης μπορεί να αναγνωριστεί μέσα από τη θεσμοθέτη ενός φεστιβάλ σε ετήσια βάση, καθοδηγούμενο από οδηγίες αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την τεχνική επίβλεψη και αρωγή των τοπικών αρχών ή και της περιφέρειας.
Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αρκαδίας θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις δεξιότητες των μαθητών στο θέατρο και το χορό, μέσα από την εθελούσια συμμετοχή τους σε ένα ετήσιο θεσμοθετημένο φεστιβάλ μετά τη λήξη της εκάστοτε σχολικής χρονιάς. Η διάρκεια του φεστιβάλ θα ορίζεται στις τρείς εβδομάδες με είκοσι συμμετοχές για τις θεατρικές παραστάσεις και αντιστοίχως για τις χορευτικές και με χώρους διεξαγωγής τους υπάρχοντες πολιτιστικούς χώρους της πόλης, ενώ θα ολοκληρώνεται με βράβευση των πέντε καλύτερων ερμηνειών από τριμελή επιτροπή προερχόμενη από τον χώρο του θεάτρου και του χορού. Η ταυτόχρονη προβολή στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα αναμένεται να ενισχύσει την αξία του γεγονότος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχών για τη θεσμοθέτηση ίδιου φεστιβάλ και σε όμορους νομούς. Το κόστος για όλα αυτά; Με τη ορθή οργάνωση, το συντονισμένο καταμερισμό αρμοδιοτήτων και την αξιοποίηση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος μειώνεται στο ελάχιστο μπροστά στο όφελος των συμμετεχόντων και της αναγνωσιμότητας που θα αυξήσει το κύρος της περιοχής. Μπορεί, όπως προανέφερα ο πολιτισμός να μην ταυτίζεται με τον τουρισμό, σίγουρα όμως μια τέτοια οργάνωση δίνει τη δυνατότητα στην Αρκαδία να διεκδικήσει τη μερίδα του λέοντος και ένα προβάδισμα στις προτιμήσεις του κοινού.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ισχυροποίηση των πολιτιστικών δεσμών, η ουσία της στοχοθέτησης, η ευγενής άμιλλα, η πνευματική αναβάθμιση και η πίστη ότι όταν ο άνθρωπος θέλει, μπορεί και κάνει υπερβάσεις με απλά, αλλά ουσιαστικά πράγματα, που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως τα αγνοούσε, αλλά τώρα τα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ για να δώσει στις γενιές που θα έρθουν το μέτρο της αισθητικής, τη διαφορετικότητα στη νοοτροπία, την ανωτερότητα στη συμπεριφορά. Ενδεχομένως, πρωταρχικός στόχος στο πολιτιστικό αυτό εγχείρημα να μην είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της χώρας του σήμερα ή η εξασφάλιση του κέρδους, αλλά οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν και που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα και σε αυτό.
Μπορεί να μη γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο εξόδου από την οικονομική στενότητα, το μόνο σίγουρο, όμως είναι ότι θα μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε με δύναμη ψυχής, με ανωτερότητα και με ανεπτυγμένο το αισθητικό κριτήριο. Περνώντας έτσι το μήνυμα σε κάθε Αρκά από την μια άκρη της γης στην άλλη ότι η ψυχή και το μυαλό μας πάνε εκεί που εμείς θέλουμε να τα κατευθύνουμε και φτάνουν τόσο ψηλά, όσο εμείς θέλουμε να τα φτάσουμε.

Γιατί όπως είπαμε, όταν ο άνθρωπος θέλει, απλά μπορεί. Και όλοι εσείς σήμερα το αποδείξατε που είστε εδώ από κάθε σημείο της γης. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε και εμείς σε εσάς ότι με τη θέλησή μας απλά μπορούμε να δημιουργήσουμε όχι ακριβοθώρητα πράγματα, αλλά αρκετά σημαντικά, ώστε να σας κάνουμε υπερήφανους για τη χώρα από την οποία κατάγεστε και πάντα θα είναι εδώ για να σας περιμένει.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας και την τιμή που μου κάνατε να συμμετέχω στις εργασίες του συνεδρίου. Να είστε όλοι καλά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

Παναγιώτα Χαλούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου