Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ο Τάκης Φουρλάς και το ζαχαροπλαστείο του

Ο Τάκης Φουρλάς στην είσοδο του ζαχαροπλαστείο του
Είναι παράλειψη για το ιστολόγιό μας, στα οκτώ  χρόνια λειτουργίας του να μην έχει κάνει έστω ένα μικρό αφιέρωμα στον Τάκη Φουρλά και στο " ΑΡΙΣΤΟΝ", το ζαχαροπλαστείο που για σαράντα χρόνια  γλύκανε γενιές Καστριτοχωριτών.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και το κάνουμε σήμερα με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που ο κυρ Τάκης πέταξε για την γειτονιά των Αγγέλων σε ηλικία 85 ετών.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, στην δεκαετία του '50, το ζαχαροπλαστείο στεγάστηκε στο οίκημα Χωραίτη, στη συνέχεια στο μαγαζί του Παναγιώτη Γιαννακάκου ( φώτο 1) και τέλη δεκαετίας του '60 μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι σε μαγαζί ιδιοκτησίας του Καρατουλιάνου δικηγόρου Κωνσταντίνου Κατσιάβου, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Καφεζαχαροπλαστείο του Αργύρη Καλλίθρακα.

Σωστός επαγγελματίας ο κυρ Τάκης, εξαίρετος ζαχαροπλάστης, ολιγομίλητος, σοβαρός μα πάντα πρόσχαρος και έτοιμος να σε εξυπηρετήσει, εργαζόταν ατέλειωτες ώρες άλλοτε με την λευκή ποδιά του στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και άλλοτε στον πάγκο συσκευάζοντας γλυκά ή σερβίροντας τους πελάτες που ειδικά τις Κυριακές και τις γιορτινές μέρες δημιουργούσαν το αδιαχώρητο.

Δίπλα του συμπαραστάτης και πολύτιμος βοηθός όλα αυτά τα χρόνια στην σκληρή δουλειά που "δεν είχε καθημερινές και σχολες" η αγαπημένη του σύζυγος η κυρία Τασία ( αριστερά στη φώτο 2) και στα τελευταία χρόνια λειτουργιας του ζαχαροπλαστείου ο γιος τους Τάσος, ο οποίος μας έδωσε τις φωτογραφίες και τον ευχαριστούμε.


Ο ζαχαροπλάστης Τάκης Φουρλάς! Στόλισε γαμήλιες τούρτες και μοίρασε γλυκές ευχές σε βαφτίσεις, ονομαστικές γιορτές και πάρτυ γενεθλίων...

Αντί επιλόγου τα λόγια που έγραψε πέρσι τέτοια μέρα η Χριστίνα Ανδριανάκου όταν ο κυρ Τάκης αποχαιρετούσε τον μάταιο τούτο κόσμο:
"Απόψε έκλεισε το βιβλίο ζωής ενός ανθρώπου της αγοράς. Ένας άνθρωπος τίμιος, εργατικός καλλιτέχνης της ζαχαροπλαστικής έφυγε απ τη μικρή παρέα του χωριού μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ το ήθος και την αξιοπρέπεια του κυρ-Τάκη του Φουρλά,την πραότητα,την ειλικρίνεια και το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική. 
Μοσχοβολούσε η πλατεία γαλακτομπούρεκο-αυτό το αμίμητο που έρχονταν κι έπαιρναν κουτιά ξένοι και δικοί μας- σεράνο που όλα τα πιτσιρίκια τρελαινόμαστε γι αυτό κι όλα του τα γλυκά,τις τούρτες του και τα προφιτερόλ ... 
Μόνο έναν γλυκό παράδεισο μπορούμε να του ευχηθούμε απ τα βάθη της καρδιάς μας.....και να είναι παράδειγμα προς μίμηση !!!
 Καλό του ταξίδι..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου